Obavy z rakoviny tlustého střeva střídá jiný nebezpečný nádor. Lékaři popsali varovné signály

Počty pacientů s rakovinou jícnu stoupají.

Přibývá gastrologických problémů Čechů

Rakovina tlustého střeva stále patří mezi nejčastější nádorová onemocnění v Česku. Podle lékařů z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) ale díky prevenci nemocnost klesá. Obavy mezi odborníky naopak vyvolává rakovina jícnu. U pacientů se v poslední době vyskytuje stále častěji. Na vině je hlavně nezdravý životní styl a s ním spojená obezita.

Rakovina je často přezdívaná jako tichý zabiják. „Nádorové onemocnění může být bez příznaků, ale může se projevit tím, že pacient začne hubnout, má bolesti břicha, zažívá pocit na zvracení nebo zvrací s příměsí krve. To je vždy známka toho, že se něco děje,“ sdělil CNN Prima NEWS lékař Jan Král z IKEM.

ČTĚTE TAKÉ: Ostrava bojuje s menstruační chudobou. Školám nakoupí hygienické potřeby za půl milionu

S vyšetřením by nikdo neměl otálet. „Počet pacientů s rakovinou jícnu stoupá. Důvodem je narůstající obezita. Tu může endoskopie léčit, stejně tak jako časnou rakovinu jícnu,“ sdělil jeho kolega Jan Martínek.

Podle lékařů je právě rakovina jícnu na vzestupu, ročně jí onemocní na 800 Čechů. V dalších letech by to ale mohlo být až osm tisíc. „V Česku je na vině souběh tří faktorů, kterými jsou nadváha, kouření a alkoholismus,“ sdělil přednosta Kliniky hepatogastroenterologie IKEM a poslanec Julius Špičák (ANO).

Jedním z největších strašáků přesto zůstává rakovina tlustého střeva. Česká republika do roku 2015 vévodila žebříčku nově zjištěných případů. Teď počty klesají. „A to proto, že lidé jedí zdravěji, v jejich jídelníčku se častěji objevuje více ovoce a zeleniny, ale také proto, že v Česku existuje perfektní program screeningu rakoviny tlustého střeva,“ poznamenal Martínek.

Ten si pochvaluje i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Kdyby každý člověk od 50 nebo 45 let šel jednou na kolonoskopii, tak je u něj riziko vzniku rakoviny tlustého střeva v podstatě nulové,“ řekl ministr.

Právě lidé nad padesát let mají vyšetření tlustého střeva a konečníku zdarma a hradí jim ho pojišťovna. Lékaři se shodují, že prevence je zcela zásadní, stejně jako zdravý životní styl. „Alkohol i v dnešní době populární tabákové polštářky jsou rozhodně rizikovým faktorem. Důležité je také pravidelně jíst a pravidelně provozovat fyzickou aktivitu,“ dodal Král.

Gastroskopie, tedy vyšetření jícnu až po tenké střevo, trvá přibližně pět až deset minut, kolonoskopie pak o deset minut déle.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Znovu ucítí doteky a rozeznají teploty. Vědci mají zařízení, které dává protézám cit

Tagy: