Lépe vidět svět i sebe sama! Zjistěte, jak vybrat brýle, které vám prostě sednou!

Dávno tomu, co brýle byly nutným zlem. Dnes jsou obroučky všech tvarů i velikostí a dioptrická skla v nich pro spoustu z nás nejen prostředkem k lepšímu vidění světa, ale také trendy záležitostí, která pomáhá k lepšímu vzhledu a dokáže podtrhnout naši osobnost. Někdo razí heslo čím výraznější, tím lepší, jiní preferují decentní lehkost. A někdo třeba rád střídá obojí, proč ne? Možnosti jsou dnes mimořádně rozmanité — těch materiálů, barev i technologií, z nichž si lze vybírat! Pořízení brýlí, alespoň co se estetické stránky týká, nikdy nebylo snazší. Chcete vědět, jak si vybrat ty správné brýle právě pro vás? Čtěte náš článek, který vznikl ve spolupráci s odborníky ze společnosti GrandOptical. Své pobočky má ve dvaašedesáti zemích po celém světě a o tom, komu co sluší a slouží, ví snad všechno.

Brýle obvykle nosíme proto, abychom lépe viděli. A tak je logické, že zásadní roli hraje důkladné měření, zjištění konkrétní vady očí a následně volba vhodných skel. Ty pak zbývá zasadit do správně zvolených obrouček. A protože každý z nás je originál, dá se s trochou nadsázky říct, že není na světě tvar brýlí ten, jenž by se zavděčil všem!

I brýle ovlivňují módní trendy. Současná doba je ovšem naštěstí mimořádně tolerantní a člověk si dnes může nosit takřka cokoli, co se mu líbí, případně ještě lépe, co mu dobře sedí.

NEPROMEŠKEJTE: Měření zraku ZDARMA do 31. 10. v GrandOptical. Objednávejte se ZDE.

Brýle 1000x jinak

Obroučky brýlí lze mít kovové, plastové, případně žádné. Vybrat si můžete ty malé i větší, kulaté, hranaté... Jak zjistit, jestli ty, které jste si vyhlédli, budou sedět právě vám? Nejsnazší cesta je pochopitelně vyzkoušet si je.

Možná do optiky zamíříte s konkrétní představou, co byste na očích chtěli nosit. Záhy ale zjistíte, že ve vytoužených brýlích nevypadáte tak, jak byste si přáli. Je nutné to hned vzdát? Není! Zkušení pracovníci optik vědí, že pokud vám nesedí kulaté brýle, které jste si vybrali původně, nemusíte nutně skončit u hranatých. Zkrátka a dobře najdou třeba ty ve tvaru osmiúhelníku, které jsou jakýmsi kompromisem mezi oběma variantami. A vy odcházíte s dobrým pocitem i padnoucími brýlemi.

Poměrně jasnou představu si ale můžete udělat, ještě než do optiky vkročíte. Tady jsou základní tipy a triky profesionálů z GrandOptical, jak vybírat, aby vám to v brýlích slušelo:

  • Podle tvaru obličeje
  • Podle účesu
  • Podle barvy očí
  • Podle líčení

Mimochodem, věděli jste, že letošní říjen je v GrandOptical měsícem měření zraku zdarma?

Hrany vs. obliny

Tvar obličeje hraje při výběru zásadní roli. A když víte, jaké brýle se k němu hodí, je jejich pořízení hračka.

Kulatý obličej

„Pokud má váš obličej kulatý tvar, budete mít širší, plné tváře a zaoblenou bradu a čelo. Mezi celebrity s kulatým obličejem patří třeba Mila Kunis, Drew Barrymore nebo Leonardo DiCaprio,“ píše se na blogu GrandOptical a doporučení v takovém případě zní:

  • Rámy s čirým můstkem
  • Širší rámy obdélníkového tvaru
  • Úzké a hranaté rámy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Měření zraku co dva roky? Prevenci očních nemocí Češi neřeší, dvě třetiny nosí nesprávné brýle

Oválný obličej

Tvář ve tvaru oválu je prý tím nejuniverzálnějším. Odborníci v GrandOpticalu ho hodnotí takto: „Oválný tvar obličeje je podobný kulatému, je však delší a není tak široký. Rihanna, Julia Roberts a Jake Gyllenhaal mají oválné tváře.“

Z obrouček jsou pro ně vhodné:

  • Nadrozměrné („oversized“) brýle
  • Pilotky („aviators“)
  • Širší rámy

Znáte tvar svého obličeje?

Hranatý obličej

Mezi slavné majitele hranatých neboli čtvercových obličejů patří například herci Zac Efron, Gwyneth Paltrow nebo Zendaya. Mezi hlavními znaky jsou silná a výrazná spodní čelist.

A takovým obličejům nejlépe lichotí:

  • Užší rámy protažené do šířky
  • Oválné a kulaté rámy
  • Elegantnější a kovové obroučky

Srdcovitý obličej

Srdcovitý tvar obličeje můžete vidět třeba na hvězdách, jakými jsou Reese Witherspoon či Ryan Gosling. Poznáte ho podle úzké brady, širšího obočí i čela.

Majitelé těchto tváří by měli volit obroučky, které mají:

  • Elegantní rámy bez obrouček
  • Obruby se zvýrazněnou spodní částí
  • Kulaté a kočičí obroučky

Diamantový tvar obličeje

Možná jste o něm nikdy neslyšeli, ale i takový obličej existuje. Patří k těm neobvyklým a poznáte ho podle plných, širokých lícních kostí, úzkého čela a čelisti. Mají ho například Megan Fox nebo Ryan Reynolds.

A doporučení v takovém případě zní:

  • Top-heavy styly
  • Obdélníkové a oválné rámečky
  • Kočičí rámy

ČTĚTE TAKÉ: Díra uprostřed zorného pole i rozmazané vidění: Sta tisíce Čechů trápí nemoci očí

Pokud tedy dokážete správně rozpoznat tvar svého obličeje, máte při výběru brýlí téměř vyhráno. Pak už stačí jen vědět, jestli je váš obličej větší nebo spíš menší. „Pokud máte malý obličej jako Victoria Beckham a Emma Watson, zjistíte, že občas jsou brýle příliš široké a spadají vám příliš nízko na obličej. Pokud máte naopak větší obličej jako Cameron Diaz a John Travolta, brýle se mohou zdát příliš úzké,“ píšou bloggeři na webu GrandOptical.

A dodávají: „Chcete-li najít brýle, které vyhovují malým a drobným obličejům, je důležité, abyste si vybrali menší rámy, které sedí a jsou pohodlné. Při hledání malých rámů byste měli hledat šířku obrub pod 50 mm. Pokud máte větší obličej, je důležité vybrat si brýle, které vám pomohou rysy vašeho obličeje vyvážit. Abyste se cítili pohodlně, měli byste se rozhodnout pro větší pár. Brýle by měly mít skla (čočky) o průměru alespoň 56 mm.

Obratní zaměstnanci optik ale vědí, že pokud chceme najít brýle, které nám jednoduše sluší, je třeba sledovat více než jen tvar obličeje. Roli hraje i barva a střih vlasů, očí a u dam také způsob líčení.

NEPROMEŠKEJTE: Měření zraku ZDARMA do 31. 10. v GrandOptical. Objednávejte se ZDE.

Tagy: