Měření zraku co dva roky? Prevenci očních nemocí Češi neřeší, dvě třetiny nosí nesprávné brýle

Hned v úvodu článku pro vás máme otázku na tělo - kdy jste si naposledy nechali vyšetřit zrak? Jedná se o mimořádně cenný smysl, zvýšenou pozornost mu ovšem věnuje málokdo z nás. Do optiky nebo do ordinace očního lékaře zamíříme většinou až tehdy, když jednoduše řečeno špatně vidíme. A to je podle odborníků pozdě. Dostatečnou pozorností věnovanou zraku totiž lze předcházet řadě potíží, které časem mohou přerůst v nemoci a s nimi související vážné, mnohdy i trvalé poškození.

Pokud patříte k těm, kteří dosud sloužící zrak považují víceméně za samozřejmost, čtěte, proč je vhodné změnit názor a které signály se rozhodně nevyplatí přehlížet. Dobrou zprávou je, že péče o zrak vám nezabere mnoho času. Běžné měření například odborníci v GrandOptical zvládnou za pouhou čtvrt hodinku.

NEPROMEŠKEJTE: Měření zraku ZDARMA do 31. 10. v GrandOptical. Objednávejte se ZDE.

Oči nejsou jen bránou do duše

Jednou ročně zajdeme na preventivní prohlídku k praktickému lékaři, dvakrát za rok navštěvujeme zubaře. Přirozená starostlivost o tělo se i nám Čechům stává vlastní, ovšem stále máme co dohánět. A to třeba právě v péči o zrak.

Společnost GfK Czech už dříve přišla s průzkumem, podle něhož 44 % Čechů nosí brýle. Dalších 9 % z nás oční vadu řeší kontaktními čočkami a asi 13 % lidí v naší zemi nenosí ani jedno, ačkoli by to potřebovali.

Kolik pozornosti věnujete svému zraku?

Ať už patříte do kterékoli skupiny, jisté je, že věnovat pozornost svým očím se vyplácí. Zrak patří k nejdůležitějším lidským smyslům a také je jednou z prvních fyziologických funkcí, které zapojujeme každé ráno okamžitě po probuzení. Proč mu tedy nedopřát náležitou péči?

„Mnoho lidí si zhoršení zraku neuvědomuje, protože je pozvolné a často trvá několik let. Vyšetření zraku proto řeší až v momentě, kdy zhoršené vidění začne výrazně ovlivňovat jejich každodenní život,“ píše se na webu společnosti GrandOptical.

Nechte si změřit zrak odborníky - kousek od domova a zdarma

Měření zraku odborníci doporučují podstoupit každé dva roky. V případě zjištění závažnějšího problému vám optometrista doporučí navštívit očního lékaře. Jak vaše oči (ne)fungují, lze přitom zjistit během krátké chvíle.

Jednotlivé kroky měření zraku

  1. Vstupní pohovor
  2. Přístrojové měření
  3. Měření dioptrií
  4. Zhodnocení výsledků
  5. Návrh řešení

„Pravidelné měření zraku je důležité nejen pro navržení korekce zraku, ale i pro odhalení zdravotních problémů... Včasná diagnostika může předejít vážným komplikacím,“ uvádějí v GrandOptical, kde měření zraku s pomocí moderních technologií zvládnou za patnáct minut.

A dodávají: „Každý zákazník obdrží výsledek měření, který si může odnést s sebou a použít jej jako vstupní podklad pro oční vyšetření u lékaře. Dle výsledku měření zjistíme, co zákazník potřebuje pro korekci zraku, a doporučíme, jaké jsou možnosti. Zda se rozhodnout pro brýle či kontaktní čočky.“

Po celý říjen je měření zraku v GrandOptical zdarma bez nutnosti nákupu. Vzhledem k vytížení optometristů je ovšem třeba se objednat — a to buď přímo v prodejnách, které si lze za pomoci poštovního směrovacího čísla vyhledat na stránkách společnosti, nebo online.

ČTĚTĚ TAKÉ: Oční vady: Bývají vrozené, ale objevit se umí i náhle. Většinu lze napravit

Dvě třetiny lidí nosí nevhodné brýle

Možná si říkáte, že brýle už máte a problém tím považujete za vyřešený. Jenže to nemusí být tak docela pravda. „Dvě třetiny lidí nosí nesprávné brýle. Zvlášť po 40. roce se kvalita vidění hodně mění. Aby měl člověk jistotu, že nosí správné brýle nebo čočky, měl by si alespoň jednou za dva roky nechat u optometristy změřit zrak. Už dávno přitom není potřeba se zdlouhavě objednávat k lékaři,“ píše se na webu společnosti, která pomáhá Čechům starat se o zdravý zrak už od roku 1996.

A současně přidává i další fakt, který rozhodně stojí za pozornost - výměnu brýlí za vhodnější by potřeboval i každý druhý řidič.

Na návštěvu optometristy není třeba speciálních příprav. Přesto je dobré vědět, že na vyšetření se hodí přijít odpočatý a kdo nosí kontaktní čočky, měl by je z očí vyndat zhruba hodinu předem. Brýle a další korekce zraku je vhodné mít s sebou.

Co očím prospívá a co naopak škodí?

Pokud se chcete o svůj zrak starat skutečně svědomitě, nestačí se jednou za dva roky svěřit do péče odborníků. Neméně důležitý je i náš vlastní podíl. Základem je vědět, čím zdravý zrak podpoříme a co bychom měli spíše naopak omezit.

Věděli jste, že...

  • 80 % dětského učení je zprostředkováno právě zrakem?
  • lidské oči udělají za den kolem 200 tisíc pohybů? Dokáží rozeznat 10 milionů barev.
  • Oční vady mohou mít řadu příčin? Může jít o vady genetické (vrozené), ale i o ty způsobené vnějšími vlivy.

zdroj: GrandOptical.cz

Samozřejmostí je pak dostatek vody, spánku a kvalitní stravy. Soustřeďme se na dostatečný příjem antioxidantů třeba ze zeleniny. Skvělými zdroji jsou třeba brokolice, špenát, kapusta, pórek nebo paprika i věčně připomínaná mrkev. V jídelníčku by neměly chybět ryby nebo vitamíny. A to především vitamíny A, B, C a E.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Díra uprostřed zorného pole i rozmazané vidění: Sta tisíce Čechů trápí nemoci očí

Co bychom měli omezit, jsou například technologie, jedná se především o záření z obrazovek, které našemu zraku umí, jak se lidově říká, dát pořádně zabrat. „V průměru až osm hodin denně – a mnohdy i víc – strávíme zíráním na obrazovky. Při delším používání elektronických zařízení ale dochází k namáhání očí. Chcete-li zabránit únavě zraku, postupujte podle pravidla 20-20-20. Udělejte si přestávku každých 20 minut a po dobu 20 sekund se dívejte na něco 20 stop (6 metrů) daleko,“ radí profesionálové v GrandOptical.

Ti navíc při ostrém slunci důrazně doporučují nošení slunečních brýlí, které chrání naše oči před škodlivým UV zářením. Věděli jste, že UV filtr mohou mít jak sluneční (dioptrické) brýle, tak i ty běžné?

Obezřetný se vyplatí být také při výběru kosmetiky a hygienických přípravků. Fakt, že kvalitu vidění negativně ovlivňuje například kouření a alkohol, asi zmiňovat nemusíme.

Je jasné, že lidské zdraví a zrak spolu souvisí a vzájemně se ovlivňují. Příkladů z praxe není málo. Trpíte častými migrénami? Na vině by mohly být právě opomíjené či nevhodně řešené problémy se zrakem. Trpíte diabetem 2. typu? Ani tehdy se nenechte se k návštěvě optometristy pobízet dvakrát...

NEPROMEŠKEJTE: Měření zraku ZDARMA do 31. 10. v GrandOptical. Objednávejte se ZDE.