Díra uprostřed zorného pole i rozmazané vidění: Statisíce Čechů trápí nemoci očí

Když se řekne nemoc očí, málokdo z nás zpozorní tak, jak by měl. Jednoduše proto, že moderní medicína nám obvykle nepříjemný stav pomůže dříve nebo později překonat. Onemocnění postihujících zrak existuje poměrně dlouhá řada, některá jsou léčitelná snáz, jiná hůř. Pokud člověk jejich léčbu zanedbá, může to mít i trvalé a pro zrak samotný mnohdy i fatální dopady. To dobře vědí také ve společnosti GrandOptical, kde vyhlásili říjen měsícem měření zraku zdarma a kde chtějí Čechy přimět k zodpovědnějšímu přístupu k prevenci.

My Češi v péči o zrak nepatříme právě mezi premianty. Na preventivní prohlídky k optometristům či oftalmologům chodí málokdo z nás, odborníci je přitom doporučují absolvovat každý druhý rok, pro brýle se často vydáme až tehdy, když nepomáhá ani mžourání skrz víčka a naše ruce nejsou dost dlouhé.

Pak ovšem v životě nastávají chvíle, kdy náš zrak výrazně omezí nemoc. A ruku na srdce — teprve tohle bývá moment, kdy péči o zrak začneme brát vážně.

NEPROMEŠKEJTE: Měření zraku ZDARMA do 31. 10. v GrandOptical. Objednávejte se ZDE.

Jednotlivé kroky měření zraku

  1. Vstupní pohovor
  2. Přístrojové měření
  3. Měření dioptrií
  4. Zhodnocení výsledků
  5. Návrh řešení

Většina nemocí očí je řešitelná, ale prevence je lepší!

Nemocí, které nám mohou způsobit nejeden nepříjemný zážitek, je přitom dlouhý seznam. Čtěte o těch nejčastějších, které Čechy sužují a jak se s nimi lze vypořádat.

Vrozené, dědičné i získané vlivem špatné životosprávy. Onemocnění očí může mít různý původ, následky ovšem obvykle vypadají stejně — zhoršené vidění, případně i úplná ztráta zraku.

ČTĚTE TAKÉ: Měření zraku co dva roky? Prevenci očních nemocí Češi neřeší, dvě třetiny nosí nesprávné brýle

Plovoucí skvrny

K nejčtenějším článkům na webu GrandOptical, kde v říjnu podávají pomocnou ruku všem, kdo si chtějí zdarma nechat změřit zrak, patří ten o plovoucích skvrnách, tzv. zákalkách. „Tečky nebo klikaté čáry, které 'plavou' přes zorné pole. Mohou mít různé tvary, kromě obvyklých teček a čar někdy vypadají jako prsteny, vlákna, pavoučí nohy nebo pavučiny. Pohybují se s tím, jak se pohybují oči, takže je velmi obtížné se na ně dívat přímo. Často mají podobu klikatých čár v periferním vidění (tedy na okrajích našeho zorného pole). Neustále se pohybují, i když nehýbeme očima,“ vysvětlují autoři článku na webu společnosti, která v Česku působí už od roku 1996.

Jak vypadá vyšetření při zákalkách?

Lékař standardně provede tzv. dilatační oční vyšetření. Při něm se použijí oční kapky k rozšíření zorniček, aby bylo vidět do vnitřku oka a na sítnici. Po vyšetření může být vidění rozmazané a oči mohou být výrazně citlivější na světlo. Je proto dobré mít s sebou sluneční brýle a také počítat s tím, že cestou od lékaře by nebylo bezpečné řídit auto.

zdroj: GrandOptical.cz

Podle textu odborníků jsou zákalky s přibývajícím věkem poměrně běžnou záležitostí. Ovšem pokud se jejich počet náhle výrazně zvýší, může to značit problém. „Může to totiž signalizovat, že vznikla trhlina v sítnici nebo došlo k jejímu odchlípení (tedy že se sítnice uvolnila ze zadní části oka). Pokud nejsou včas léčeny, mohou trhliny a odchlípení sítnice způsobit ztrátu zraku,“ stojí dále v textu, který objasňuje i příčiny nemoci. „Plovoucí skvrny mohou být způsobeny změnami ve sklivcové tekutině uvnitř oka. Postupem času, jak člověk stárne, se původně rosolovitá hmota sklivce stává tekutější a také se svrašťuje, vytvářejí se malé rosolovité objekty, kterým se říká zákalky. A právě ty vidíme 'plout'.“

Zdánlivě neškodné onemocnění tedy může mít i fatální následky a tak se lékaři mohou rozhodnout i pro operativní zákrok. Zpozornět se ovšem vyplatí i v dalších situacích:

  • plovoucí skvrny vidíte poprvé
  • vidíte periferní záblesky světla
  • máte kromě skvrn také rozmazané vidění a bolí vás oči
  • v zorném poli vidíte tmavý „závěs“ nebo stín
  • vidíte plovoucí skvrny krátce poté, co jste měli oko poraněné nebo operované.

Pozor, pokud spatříte nepohyblivé černé objekty, nejedná se o zákalky, ale o další z očních nemocí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Oční vady: Bývají vrozené, ale objevit se umí i náhle. Většinu lze napravit

Makulární díra

Jedná se o otvor v sítnici. „Sítnice funguje v nadsázce jako obrazovka v zadní části oka. Tvoří ji buňky, které detekují světlo přicházející do oka. Makula je středová část sítnice, která se stará o podrobné vidění a pomáhá nám tak například číst,“ píšou odborníci z GrandOptical. A pokračují:

„Pokud máte makulární díru, pak první věcí, které si pravděpodobně všimnete, bude, že vidíte rozmazaně nebo že se rovné čáry jeví zvlněně. Můžete mít také potíže se čtením malých písmen. Později se může objevit černá skvrna ve středu zorného pole. Příznaky nejsou bolestivé, ale pokud se díra neléčí, černá skvrna se může časem zvětšovat. Pokud si všimnete těchto příznaků, měli byste se okamžitě poradit se svým očním lékařem.“

Makulární díry je onemocnění běžné spíše u žen než u mužů. Vyšší pravděpodobnost vzniku je u lidí mezi 60-8é lety.

zdroj: GrandOptical.cz

Příčiny makulárních děr dodnes nejsou přesně známy. „Někdy může být makulární díra způsobena vitreomakulární trakcí (sklivec, což je gel uvnitř oka, se odtahuje od sítnice a v centrální části ji deformuje) nebo poraněním. Příčinou může být také makulární edém (nahromadění tekutiny oblasti makuly, tedy ve středu sítnice) nebo odchlípením sítnice (stav, kdy se sítnice odtáhne od zadní strany oka). U většiny makulárních děr ale nelze příčinu určit,“ vysvětlují dále specialisté na lidský zrak. Nejčastějším způsobem léčby je operace.

Rozdíl mezi optometristou a oftalmologem

Optometrista je vysokoškolský odborník zaměřený na diagnostiku a korekci očních vad (krátkozrakost, dalekozrakost apod.) a provádí měření zraku. Oční lékař (oftalmolog) se specializuje na léčbu očních onemocnění, jako jsou záněty či glaukom. Pokud optometrista zjistí závažnější problém, doporučí Vám návštěvu očního lékaře.

zdroj: GrandOptical.cz

Rozmazané vidění

Další z útrap, které lidské oko postihuje a které si čtenáři blogu na webu GrandOptical vyhledávají nejčastěji. Říká se mu také oční migrény a dělí se na několik druhů. „Oční, nebo také retinální, migréna je stav, kdy má člověk občasné epizody částečné ztráty zraku nebo rozmazaného vidění na jedno oko nebo na obě oči. Tyto epizody přitom obvykle trvají jen krátkou dobu (často méně než hodinu) a nebývají bolestivé. Mohou se vracet každých několik měsíců. Během epizody oční migrény může být vidění rozmazané nebo matné. Někdy člověk vidí záblesky světla nebo má v zorném poli třpytivé či vířivé vzory, kterým se říká skotomy. Oční migrény jsou obvykle neškodné, i když mohou působit dezorientaci a obavy.“

Příčinou rozmazaného vidění či oční migrény je snížení průtoku krve do oka vlivem zúžení cév. To může nastat vlivem různých faktorů:

  • stres
  • kouření
  • vysoký krevní tlak
  • kombinovaná perorální antikoncepční pilulka
  • námaha, ohýbání
  • pobyt ve vysokých nadmořských výškách
  • dehydratace, nízká hladina cukru v krvi
  • nadměrné teplo
  • refrakční vady
  • poškození UV zářením
  • ječné nebo vlčí zrno
  • suché oči, poškození sítnice

Tiky v oku

Svalový záškub v oku zažila většina z nás. „Záškuby často přicházejí a odcházejí samy. Nejčastěji trvají tiky zhruba týden až dva, než přestanou. Na zmírnění křeče často pomáhá teplý obklad, který svaly zklidní. Pokud si všimnete, že oko cuká déle či intenzivněji, poraďte se se svým očním lékařem,“ radí odborníci v GrandOptical.

Důvodů, které vám tik v oku mohou způsobit, je několik. Od únavy a stresu, přes podráždění očí až po pití alkoholu a kávy či léky. Na místě je zpozornět ve chvíli, kdy občasné křeče přejdou v chronické.

„Pokud máte chronické oční křeče v obou očích nebo pokud jsou záškuby dostatečně silné, aby se vaše oči úplně zavřely, může to být příznak benigního esenciálního blefarospazmu (BEB), což je neurologická nemoc, jejíž příčiny nejsou dodnes úplně jasné. BEB způsobuje, že naše oči nekontrolovatelně mrkají či cukají. Nemoc postihuje přibližně 1 z 50 000 lidí a je častější u žen než u mužů. Stav se obvykle časem zhoršuje a může vést k rozmazanému vidění, citlivosti na světlo a křečím i jinde v obličeji. BEB dokáže medicína různými postupy řešit, obvykle menším chirurgickým zákrokem obličejových nervů, případně botoxovými injekcemi.“

Záškuby očních svalů mohou být dále i příznakem škrábanců na rohovce. Léčba tiků patří k té nejpříjemnější — spánek a relaxace.

Nemoci očních víček

Nejednu pernou chvíli vám mohou zařídit také oční víčka. Ta mají funkci ochrany samotných očí. Podráždit je může třeba senná rýma nebo zánět. Obojí se vyznačuje zarudnutím, otokem, případně svěděním.

Další kapitolou jsou vlčí nebo ječná zrna, s nimiž má rovněž zkušenost většina z nás. Jejich příznaky se liší, vlčí zrno je především méně bolestivé než to ječné. Od obou si můžete zkusit pomoci jemnou masáží a teplým obkladem.

NEPROMEŠKEJTE: Měření zraku ZDARMA do 31. 10. v GrandOptical. Objednávejte se ZDE.

Tagy: