Nejen kufry, evropská aerolinka váží i cestující. Je to nechutné, zlobí se lidé kvůli novince

Finská letecká společnost Finnair začala v únoru vážit cestující s jejich příručními zavazadly před jejich nástupem do letadla. Vážení se uskuteční ještě v dubnu a květnu a je na bázi dobrovolnosti. Údaje jsou anonymní a budou sloužit k výpočtům zatížení a vyvážení letadel. Krok ale i tak odstartoval vlnu negativních reakcí na sociálních sítích.

Společnost Finnair ve svém prohlášení uvedla, že aerolinky zjišťují hmotnost letadla, jeho interiéru a cestujících na palubě, aby byl let vyvážený a tranzit bezpečný. Informoval o tom britský deník Daily Mail. „Dosud se vážení zúčastnilo více než 500 dobrovolných zákazníků,“ uvedla mluvčí společnosti Kaisa Tikkanenová.

ČTĚTE TAKÉ: Piloti indonéských aerolinek na vnitrostátním letu usnuli. Stroj nabral špatný kurs

Finnair ve svém prohlášení ujistil potenciální cestující, že shromážděné údaje nejsou žádným způsobem spojeny s osobními údaji zákazníků. „Celkovou hmotnost vidí pouze pracovník zákaznického servisu, který pracuje v místě měření, takže se lidé mohou studie zúčastnit s klidným svědomím,“ uvedl Satu Munnukka ze společnosti Finnair.

Informace o hmotnosti shromážděné leteckou společností budou předány Finské agentuře pro dopravu, která je použije k vypracování výpočtů vyvážení a zatížení letadel pro roky 2025 až 2030, informovala BBC.

Cestující se vážili v únoru a budou ještě v dubnu a květnu. Pracovníci leteckého přepravce si budou také všímat věku, pohlaví a cestovní třídy zvážených osob.

Některé uživatele sociálních sítí ale tento krok společnosti pobouřil. „Pravidla Finnair pro vážení nejsou o bezpečnosti cestujících. Žádné letadlo nikdy nespadlo kvůli cestujícím s nadváhou,“ napsal jeden uživatel a označil pravidlo za „drakonické“, a to přestože není povinné, ale pouze dobrovolné. Firmu navíc zajímá společná váha cestujícího a jeho zavazadla, nikoli pouze samotné osoby.

„Finnair začne vážit své cestující? Čtu to správně? Jsem naprosto šokovaná, je to nechutné,“ napsala jiná žena. Další diskutující ale krok uvítal jako „jeden ze způsobů řešení krize obezity“.

Lidé s nadváhou by měli platit víc

Finnair není první leteckou společností, která váží cestující. V srpnu loňského roku oznámila největší korejská letecká společnost Korean Air, že na krátkou dobu začne vážit cestující na letišti Gimpo na vnitrostátních linkách a na letišti Inčchon na mezinárodních letech.

„Anonymně shromážděné údaje budou využity pro účely průzkumu a neznamená to, že cestující s nadváhou budou muset platit více,“ řekl představitel společnosti Korean Air.

Průzkum mezi obyvateli Velké Británie z roku 2017 provedený portálem jetcost.co.uk ale odhalil, že téměř 90 procent Britů se domnívá, že cestující s nadváhou by měli za let platit více. Téměř 80 procent respondentů také uvedlo, že si myslí, že by na letech měly být zavedeny „plus size zóny“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Další nehoda Boeingu, stroj sjel v Houstonu z ranveje

Tagy: