Smutek a beznaděj. Příbuzní cestujících záhadně zmizelého letadla čekají na odpovědi už 10 let

Uplynulo deset let od chvíle, kdy nad Thajským zálivem beze stopy zmizel let MH370 malajsijských aerolinií s téměř 250 lidmi na palubě. Dodnes není jasné, co se s letadlem stalo. Po odpovědích stále pátrají příbuzní cestujících. Zejména Číňané, protože právě jejich blízkých bylo na palubě ztraceného stroje nejvíce.

„Za posledních deset let jde o jednu z největších záhad moderní éry lidstva,“ píše o smutném výročí americká stanice CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozivý incident v USA: Letadlu po startu upadla pneumatika a zasáhla auta, ukazuje video

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines odstartoval přesně 8. března 2014 z letiště v Kuala Lumpur a mířil do čínského Pekingu. Na palubě bylo tehdy 239 lidí včetně posádky. Přes 150 cestujících bylo z Číny, rovných 50 z Malajsie a zbytek cestujících byl mix z Evropy, Pacifiku i Ameriky.

„Dobrou noc, Malaysian 777-0,“ zněla poslední slova z letu, která pronesl kapitán Zaharí Ahmad Šáh. Učinil tak krátce poté, co letadlo vstoupilo do vietnamského vzdušného prostoru, což bylo stále podle plánu.

Kritický okamžik přišel poměrně krátce už 40 minut po startu. Přímo nad Thajským zálivem se totiž letoun dostal pryč z naplánované trasy a mířil k indonéské Sumatře. Pak se stočil na jih a ztratil se z radaru. To je vše, co vyšetřovatelé dodnes ví. Stroj bez jakékoliv stopy zmizel, jak popisuje agentura Reuters.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozivý incident v USA: Letadlu po startu upadla pneumatika a zasáhla auta, ukazuje video

Obecně se má za to, že se letadlo v Thajském zálivu zřítilo. Nejde však o potvrzenou informaci a už vůbec není jasná příčina. Podle některých spekulací letounu došlo palivo nebo nastala porucha.

Vyšetřovatelé rovněž pracovali s verzí, že to byl únos, protože dva pasažéři odcestovali s falešnými pasy, jak se později zjistilo. Další z cestujících měl zkušenosti s létáním ve Švýcarsku, tudíž podle této teorie mohl letadlo unést on. Nic z toho se však nepotvrdilo, stejně tak ani možný sebevražedný manévr pilota.

Deset let bez odpovědí

Ani deset let po zmizení stroje nemají příbuzní cestujících klid. Zejména v Číně, odkud pocházelo nejvíce z nich. Desítky příbuzných se nyní sešly u čínského ministerstva zahraničí v Pekingu či u malajsijského velvyslanectví.

Jediné, čeho se dožadují, jsou odpovědi na to, co se stalo s jejich nejbližšími. „Kam se to letadlo podělo? Kde jsou cestující?“ tázal se například Li Šu-cche. Na palubě letu MH370 měl syna.

Stejný osud má i Číňanka jménem Kao, která si nepřála uvést celé své jméno z obav kvůli represím. Její syn se osudným letadlem vracel se svojí ženou a tříletou dcerou z dovolené v Malajsii. Agentura AP přináší také příběh čínského farmáře jménem Li Eryou, který měl na palubě syna. „Věřím, že můj syn stále létá nebo žije na nějakém odlehlém ostrově jako Robinson Crusoe,“ cituje AP farmáře. Právě zmiňovanou knihu měl jeho syn prý nejraději.

Malajsie v minulém týdnu oznámila, že zvažuje obnovit pátrání. Prohlásila to v návaznosti na výzvu americké společnosti, která po letadle pátrala již v minulosti a nyní uvedla, že by to chtěla znovu zkusit. Je otázkou příštích týdnů a měsíců, zda se jim to podaří a zda příbuzní cestujících konečně naleznou klid.