Letící led ze střechy auta může napáchat extrémní škody. Co doporučují dopravní experti?

Ledové kousky padající ze střechy vozu mohou vážně ohrozit okolní řidiče.

Z aut odlétávají kusy ledu

Je to zlomek sekundy, vzduchem letí kus ledu velký jako školní sešit, ozve se rána a čelní sklo auta je roztříštěné na stovky malých kousků. Řidič a posádka v lepším případě jen vydýchávají obrovský šok. Reportér CNN Prima NEWS mluvil s mužem, který má takový otřesný zážitek čerstvě za sebou. Policisté varují, že takových případu v aktuálním mrazivém počasí přibývá.

Škody na dodávce Filipa Voničky rozhodně nepatří mezi ty kosmetické. „Na rovince jel proti mně kamion. Odlétl z něj velký kus ledu a dopadnul přímo na přední okno. Byla to pecka. Jestli jsem jel devadesát a on devadesát, tak jsem rád, že ta kra neprolétla dovnitř,“ svěřuje se řidič, který má pocit, že se podruhé narodil.

ČTĚTE TAKÉ: Macinka: Praha řeší koleje, v autech ale nejezdí podlidé. Děláme i na silnicích, hájí se Hřib

Stát se toho mohlo opravdu hodně, kus ledu nebo roztříštěné sklo mohlo řidiče zranit. Z leknutí také mohl ztratit kontrolu nad autem a strhnout ho do protisměru nebo mimo vozovku. „Tyto nehody mohou mít i smrtelné následky. Je to extrémně nebezpečná situace,“ potvrdil redakci CNN Prima NEWS dopravní expert Roman Budský.

Zákon v tomto ohledu hovoří jasně. „Řidič nesmí řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při svém uvolnění mohl ohrozit bezpečnosti a plynulost silničního provozu,“ připomíná Vojtěch Robovský, mluvčí liberecké policie. Za přestupek hrozí dvoutisícová pokuta na místě nebo o pět set víc ve správním řízení. Pokud se ale při nehodě někdo zraní, nebo dokonce zemře, může řidič auta, ze kterého led odlétl, skončit i ve vězení.

Řidičům kamionu schází k očištění odpočívadla

Najít viníka nehody ale nebývá jednoduché. „Je to opravdu jen mžik, člověk někdy ani nepostřehne, z kterého auta led odlétl, natož aby si zapamatoval registrační značku. Proto se vyplatí mít v autě kameru, která pomůže najít viníka. Záznam poslouží i jako důkazní prostředek,“ poradil motoristům Budský.

Led může odletět z jakéhokoliv auta, osobního i nákladního. Nejčastěji přimrzá na střeše, kterou se řidičům nechce ometat. „Očistí si přední sklo, aby viděli, ale vyjedou třeba i s dvaceticentimetrovou sněhovou čepicí na střeše. Sníh zmrzne a pak se při jízdě a ohřátí střechy uvolní," upozorňuje dopravní expert.

Nejvíc kritiky se kvůli ledu obvykle snáší na hlavy řidičů kamionů. Ti se ale brání, že očistit korbu často i čtyři metry vysokou není vůbec jednoduché. Rampy, které znají ze zahraničí, na českých odpočívadlech téměř chybějí. „Přijedete do Rakouska, do Německa a bez problémů vjedete pod rampu, kde si sníh ometete. U nás je taková jen na Rozvadově. Pak už vám zbývá jen vylézt nahoru, ale zkuste si to v té výšce a v mrazu. Uklouznete, spadnete a kdo vám co zaplatí? Nikdo nic,“ vysvětluje potíže řidičů kamionů jeden z nich.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na dálniční známce je teď možné ušetřit 800 korun. Stačí znát jednoduchý trik

Tagy: