Letovická nádrž přišla o labutí rodinku. Miladu s Frantou a mláďaty možná někdo otrávil

Labuť (Ilustrační foto)

Otrávené labutě

Na hladině vodní nádrže Letovice na Blanensku našli otrávené labutě. Během posledních dnů tam uhynulo pět kusů, což vyvolalo obavy mezi tamními obyvateli i odborníky. Čím a jak se přesně labutě otrávily, zatím není jasné. Případem se už zabývá policie.

Labutě byly pro Františka Březnu bez nadsázky součástí rodiny. „Poznaly mě už podle lodi. Ona byla Milada, protože moje žena je Milada a já jsem Franta. Staral jsem se o ně osm, deset let. Věděl jsem, kde mají hnízdo, kolik měly vajec, krmil jsem je. Zavolal jsem: ‚Franto, Milado‘ a ony se hned valily,“ popsal pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Psí parfémy mohou vašemu mazlíčkovi ublížit, vysvětlil veterinář. Stojí i tisíce korun

Jenže na konci léta se stalo něco nečekaného. Během tohoto týdne uhynulo pět labutí včetně mláďat. Z původní rodiny zůstala naživu jen dvě mláďata. Března jejich úmrtí snáší velmi těžce. „Obstoupily mě a ďobaly do mě, že mají hlad. Jsem z toho nešťastný, žil jsem pro ně,“ nechal se slyšet.

Jestli labutě někdo skutečně úmyslně otrávil, zatím není jisté. Roli mohla sehrát i velká vedra. Bahno totiž podle ornitologů obývají bakterie, které v přehřáté stojaté vodě mohou produkovat jedovaté látky. „Celou událost na místě jsme zdokumentovali a na zjištění příčin úhynu labutí velkých budeme nyní spolupracovat s dalšími orgány,“ uvedl k případu mluvčí jihomoravských policistů Petr Vala.

Přesnou příčinu úhynu ptáků momentálně zjišťují zaměstnanci Veterinární správy. Kdy budou známé výsledky, zatím není jasné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do divadla v České Lípě vtrhlo sedm malých divočáků. Zasahovat museli strážníci

Tagy: