Lewandowski ani další noví hráči za Barcelonu hrát nesmí. Klub musí prodávat a šetřit

Polský fotbalový útočník Robert Lewandowski se sice stal v pondělí hráčem španělského klubu FC Barcelona, ale k soutěžnímu zápasu za něj zatím nastoupit nesmí. Totéž platí o dalších pěti hráčích, které Španělský fotbalový svaz nemůže zaregistrovat kvůli finančním limitům.

Říká se tomu finanční fair play a kluby jsou povinné ho dodržovat. Vyrovnaný musí být poměr příjmů a výdajů, hlídá se také takzvaný platový strop. Katalánský klub s dluhy ve výši 1,3 miliardy eur, v přepočtu 32,1 miliardy korun, bojoval s podobnou situací již loni, kdy si nemohl dovolit udržet nejlepšího hráče posledních let Argentince Lionela Messiho a „musel“ ho pustit do francouzského Paris Saint-Germain.

Přesto se Barcelona vrhla na přestupový trh jako málokterý klub. Jen anglické týmy Manchester City a Leeds United investovaly v probíhajícím přestupním období do hráčů více než Barcelona. Ta je také jediným klubem nejvyšší španělské soutěže zvané LaLiga s negativní bilancí a podle rakouského deníku Kronen Zeitung musí ušetřit 144 milionů eur, tedy přes tři a půl miliardy korun, aby mohla zaregistrovat nejen Lewandowského, ale také další nově pořízené hráče.

Za třiatřicetiletého polského útočníka má poslat Barcelona německému Bayernu Mnichov 45 milionů eur plus dalších možných pět milionů na bonusech, dohromady až 1,235 miliardy korun.

Brazilec Raphinha (29 let) přišel z anglického Leedsu United za 58 milionů eur (1,433 miliardy korun). Dánský stoper Andreas Christensen (26 let) a záložník Franck Yannick Kessié (25 let) z Pobřeží slonoviny dorazili z Chelsea Londýn a z italského AC Milán zadarmo po skončení smluv.

Hrát nesmějí ani fotbalisté s novými smlouvami

Na soupisce Barcelony zatím nemohou figurovat ani francouzsko-mauretánský útočník Ousmane Dembélé (25 let) či třicetiletý odchovanec Sergi Roberto, s nimiž klub sice prodloužil kontrakty, ale porušil finanční fair play.

Nemožnost registrovat hráče vyplývá ze skutečnosti, že Španělský fotbalový svaz stanovuje pro každý klub limit výdajů na základě příjmů a výdajů v posledních letech. Vzhledem k tomu, že Barcelona stále musí platit platy i hráčům, kteří přistoupili na snížení svých smluv, nestačilo jí ani 205 milionů eur, které získala za prodej části televizních práv.

„V příštích několika týdnech bude muset Barcelona provést několik účetních triků a v každém případě prodat další práva nebo hráče,“ poznamenal rakouský list Kronen Zeitung a s nadsázkou dodal: „Stejně mají příliš mnoho útočníků...“ Těch je devět.

Jeden z nich, osmadvacetiletý Nizozemec Memphis Depay, stejně jako o tři roky mladší krajan, záložník Frenkie de Jong, jsou podle informací švýcarského zpravodajského portálu Nau prvními, kdo by měli klub opustit, aby svým prodejem a ušetřením na platech udělali „prostor“ pro Lewandowského a spol.

Španělská LaLiga startuje v sobotu 13. srpna.

Tagy:
Španělsko FC Barcelona Lionel Messi smlouva Robert Lewandowski přestup fotbal Kronen Zeitung AC Milan Manchester City FC FC Bayern München Chelsea FC Paris Saint-Germain FC Leeds United AFC finanční fair play