Lidé demonstrovali v okupovaném městě na Ukrajině. Ruští vojáci je násilím rozehnali

Ruští vojáci násilím rozehnali demonstraci ve městě Enerhodar na Ukrajině.

Vývoj bojů na Ukrajině (2.4.2022 15:00)

Ruští vojáci násilím rozehnali demonstraci místních obyvatel v okupovaném ukrajinském městě Enerhodar, ve kterém se nachází Záporožská jaderná elektrárna. S odvoláním na místní úřady o tom v sobotu informovala agentura Reuters. Několik lidí podle ní Rusové zadrželi.

Obyvatelé Enerhodaru se podle Reuters shromáždili v centru města, aby vyjádřili svůj nesouhlas s okupací ruskými jednotkami. Zazpívali mimo jiné ukrajinskou hymnu.

Ruští vojáci podle místní správy demonstraci rozehnali a několik lidí zadrželi. „Okupanti rozhání protestující výbuchy,“ uvedly místní úřady na Telegramu. Podle Reuters je na videu z místa vidět, jak Rusové hází do davu zábleskové granáty. Kolik Ukrajinců se demonstrace zúčastnilo a kolik jich Rusové zadrželi, není jasné.

Zástupci ukrajinských úřadů v Enerhodaru také ruské síly obvinili, že dnes ostřelovaly jednu z částí města. Čtyři lidé přitom údajně utrpěli zranění. Jak upozornila Reuters, nelze zprávy z okupovaného města nezávisle ověřit.

V uplynulých týdnech se objevilo několik zpráv o protestech Ukrajinců v okupovaných městech především na jihu země, mimo jiné v Chersonu.

Enerhodar leží na řece Dněpr, několik desítek kilometrů jihozápadně od města Záporoží. V jeho katastru stojí Záporožská jaderná elektrárna, která je největší v Evropě. Rusové ji získali pod kontrolu na počátku března.

Tagy: