Češi skáčou ve vedrech do kašen navzdory zákazům. Riskují vlastní zdraví i vysoké pokuty

Lidé nedodržují zákaz koupání ve fontánách.

Nebezpečné koupání v kašnách

I když je koupání v kašnách ve většině měst zakázáno, v horkých dnech se najde čím dál víc lidí, kteří to nerespektují. Kašny a fontány přitom slouží jako okrasa města, a tak v nich hygienici nemají povinnost kontrolovat kvalitu vody. Jedno takové osvěžení pak může vést ke zdravotním komplikacím.

Ani cedule se zákazem nebo městské vyhlášky některé lidi od koupání ve městě neodradí. „Bohužel se pořád setkáváme s tím, že se najdou návštěvníci, kteří porušují návštěvní řád parku. Vodní prvek používají nejen k venčení psů, ale i k mytí sama sebe,“ popsala mluvčí Městské části Praha 2 Andrea Zoulová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V lékárnách stále chybí některé léky. Kritizované ministerstvo z nedostatku viní i pacienty

V některých městech jsou vodní plochy, kde je povoleno chodit, koupání je tam ale zakázáno. „Velmi úzce spolupracujeme se strážníky městské policie a také s ostrahou jednotlivých parků,“ uvedla Zoulová. Lidem v těchto případech můžou hrozit až několikatisícové pokuty.

Například známá fontána u Janáčkova divadla je dětí plná, a to i přes možná hygienická rizika. Fontány totiž slouží jako okrasa města, a tak v nich hygienici nemají povinnost kontrolovat kvalitu vody.

Jedno takové dovádění ve fontáně může vést k vážným zdravotním komplikacím. „U malých dětí se může ukázat podráždění kůže, zhoršení exému nebo iritační dermatitida, tedy podráždění nějakou chemikálií. V té vodě jsou výkaly koček, psů, někdy se tam omývají i lidé bez domova,“ uvedla dermatoložka Monika Arenbergerová.

Tagy: