V lékárnách stále chybí některé léky. Kritizované ministerstvo z nedostatku viní i pacienty

Ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu o lécích.

V lékárnách stále chybí některé léky

Problém s léky není sice vážný jako loni na podzim, ale i tak si pacienti už dlouho nekoupí třeba endiaron nebo některá antibiotika. Kritizované ministerstvo zdravotnictví se hájí tím, že vyjednává s dodavateli, aby před podzimní sezónou mělo Česko všeho dostatek, zároveň lidi viní ze zbytečného dělání zásob.

Lékárníci tvrdí, že za chybějící medikamenty teď mají náhradu, podzimu se ale obávají. „Doufáme, že to, co jsme řešili v loňském roce, už letos nezažijeme. Samozřejmě stojíme nohama na zemi a počítáme s tím, že mohou nastat nějaké výpadky,“ uvedla mluvčí společnosti Lékárna.cz Romana Žatecká. „Snažíme se rezervovat si dostatečné množství léků,“ sdělila majitelka lékárny v Praze Petra Nováková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přístroj, jenž zachraňuje životy. Lokaci defibrilátorů odhaluje mapa, pomoci může každý

Že k výpadkům dojde, je podle epidemiologa Romana Prymuly téměř jisté. „Je otázkou, jestli ty kroky, které ministerstvo v tuto chvíli dělá, jsou dostatečné, abychom tady neměli nedostatek i na podzim,“ sdělil Prymula.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že dělá maximum, aby léky v Česku nechyběly. Problém je prý u dodavatelů. „Vytvořili jsme si seznam léčiv, u kterých vyvíjíme navýšené dodávky, které by měly bez problémů pokrýt zájem,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Podle ministerstva za nedostatek léků mohou i lidé, kteří se nadměrně zásobovali pro případ nouze. „Zásoba, která byla plánovaná na základě potřeb pacientů na půl roku, zmizela z lékáren během 14 dnů,“ popsal Dvořáček.

Schvalují nové léky

„Zásoby si nedělám, naštěstí jsem to nepotřebovala,“ řekla jedna z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Pro jistotu jsem si koupila nurofen pro malého, kdyby náhodou byl výpadek,“ uvedla další.

Největší pozornost si podle ministerstva zaslouží antibiotika. Na seznamu ohrožených medikamentů ale nechybí ani některé přípravky na horečku. „Oslovili jsme další země, od kterých se sem léky nedostávaly a zrychleným řízením schvalujeme, aby se léky dostaly na český trh,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Je to pomalý a neschopný ministr, který se de facto nezabývá zdravotnictvím,“ kritizoval poslanec Kamal Farhan (ANO).

Řešením krize by mohla být podle ministerstva novela zákona o léčivech, která výrobcům dá povinnost držet dvouměsíční zásoby léků v Česku. Takový nápad ale výrobci kritizují a tvrdí, že naopak krizi prohloubí a povede to ke zdražování.

Tagy: