Tragédie na sjezdovce zasáhla dvě rodiny. Lyžař Jakub se po smrtelné srážce s Alexem zhroutil

Teprve 19letý lyžař Jakub se po srážce s osmiletým Alexem na svahu psychicky zhroutil. Podle sousedů od tragédie nevychází z domu, s nikým nemluví a zřejmě sám bude potřebovat pomoc odborníků. Matka zesnulého chlapce mu však smrt syna nevyčítá. Fatální střet, při němž vyhasl život malého hocha, si podle ní ponese do konce života spolu s její rodinou.

V obci Terchová, kde mladík žije, o něm mluví jako o dobrém a skromném chlapci. „Má rád motorky, fotbal i lyžování. To, co se stalo, ho psychicky položilo. Od té doby nevychází z domu. Co vím, tak ani nemluví, úplně ho to zlomilo. Sám bude potřebovat pomoct, je úplně zničený. Po nehodě začal plakat, nikam neutekl,“ sdělila webu Pluska.sk sousedka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dojemné loučení s malým Alexem. Sirény i balónky do nebe. Kněz pronesl srdceryvnou řeč

Jakuba se snaží chránit i jeho rodinní příslušníci. „Už je toho příliš, nechceme o tom mluvit,“ opáčili na dotazy novinářů. Že se mladík po fatální srážce na svahu s osmiletým Alexem na místě zhroutil a rozplakal, uvedla i matka zesnulého hocha.

„Alex byl pod horizontem kopce, a tak ho nemohl vidět. Nikdo nejede lyžovat s tím, že jde někoho zabít. Ten chlapec si to ponese celý život s námi,“ konstatovala maminka mrtvého hocha, která vůči nikomu necítí nenávist. Dodala, že smrt jejího syna je tragédií pro obě rodiny – jak údajného viníka, tak její.

Stejně tak obě rodiny litují lidé v Terchové. „Jakub má zničený život, nic takového udělat nechtěl. Vím, že čekal nahoře na svahu, až bude volný. Následně nastala souhra nešťastných náhod. Jakub viděl, že má volnou cestu a spustil se dolů, druhý chlapec stál v nešťastný moment v místě, kde nebyl vidět. Ani jeden nemohl neštěstí zabránit,“ doplnila pro slovenská média známá mladíkovy rodiny.

Chlapci hrozí vězení

Vyšetřovatelé Jakuba obvinili z trestného činu usmrcení z nedbalosti. „Na základě dosud provedeného šetření bylo zjištěno, že v lyžařském středisku Velká Rača Oščadnica, část Lalíky, měl sjíždět horní část sjezdovky, kde před jejím zlomem do prudšího sjezdu z dosud nezjištěných příčin zezadu narazil do před ním jedoucího nezletilého lyžaře,“ uvedla podle webu Nový čas žilinská krajská policejní mluvčí Zuzana Šefčíková. Alex svým zraněním podlehl při převozu do nemocnice.

Výše případného trestu bude záležet na okolnostech, za kterých k nehodě došlo. Za usmrcení z nedbalosti běžně hrozí trest do výše tří let odnětí svobody. Pokud je ale spácháno na chráněné osobě (například na dítěti), může jít až o pět let za mřížemi. Policii bude zřejmě také zajímat, zda Jakub poskytl Alexovi první pomoc. Pokud ne, spáchal další trestný čin.

Tagy: