Dojemné loučení s malým Alexem: Sirény i balónky do nebe. Kněz pronesl srdceryvnou řeč

Rodina a blízcí přátelé se ve středu 15. února naposledy rozloučili s osmiletým Alexem, který přišel o život při tragické srážce na svahu ve Velké Rači. Pohřeb se uskutečnil v malé obci Trstín, kde chlapec s rodinou žil. Uctít jeho památku přišli také místní hasiči. Okolím se během pohřbu rozezněly zvuky hasičských sirén.

Dát poslední sbohem osmiletému chlapci přišly desítky lidí. Mezi smutečními hosty nechyběli ani Alexovi spolužáci, kteří mu do nebe poslali bílé balónky, jak si přála jeho maminka. „Když jsem se dozvěděl, jaká strašná tragédie se stala, uvědomil jsem si, že stačí opravdu málo a náš život skončí. Jak je náš život křehký. Musíme žít s vědomím, že může kdykoli skončit. Tragédie se nám nevyhýbají,“ řekl kněz při obřadu podle deníku Plus Jeden deň.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivou srážku na svahu zachytilo video. Přiřítil se lyžař, který malého Alexe odmrštil

Pro truchlící rodinu měl krátký vzkaz. „Malý Alex už je v nebi. Už netrpí. Je šťastný. (...) Z Alexka už je andílek. Nic jiného ani nemůže být. Byl nevinný, jeho duše je v nebi a tam bude čekat na nás všechny, kdo se s ním jednou znovu setkáme,“ uvedl kněz ve své řeči.

„Byl to usměvavý chlapeček s tím nejlepším srdíčkem a neutuchajícím vtipem,“ uvedla pro web Nový čas Alexova maminka. Chlapec hodně sportoval – dobře plaval, jezdil na čtyřkolce a střílel z luku a kuše. Rád maloval a modeloval. „Byl neskutečně šikovný, milý a pro všechny by se rozdal. Když dostal bonbóny, pokaždé se podělil s ostatními dětmi,“ popsaly maminky dětí, se kterými se chlapec kamarádil.

Policisté muže již obvinili

K tragické srážce došlo v pátek 10. února. Chlapec byl na černé sjezdovce společně se svým starším bratrem, když ho srazil další lyžař, který měl jet nepřiměřenou rychlostí. Osmiletý Alex střet nepřežil. „Byl to tak silný náraz, že se mu utrhly vazy. Byl na místě mrtvý,“ popsala jeho maminka detaily děsivé srážky webu tvnoviny.sk.

Jeho starší bratr i další lyžaři ihned začali chlapci poskytovat první pomoc. Na místo vyrazil také vrtulník. Zda při záchraně pomáhal i ten, který srážku zavinil, zůstává zatím nejasné.

Policisté už 19letého lyžaře, který srážku zavinil, obvinili. Mladík má pocházet z Trechové. „Vyšetřovatel Okresního ředitelství Policejního sboru v Čadci obvinil devatenáctiletého muže z trestného činu zabití. Na základě dosud provedeného šetření bylo zjištěno, že v lyžařském středisku Velká Rača Oščadnica měl sjíždět z horní části sjezdovky, kde před jejím lomem do prudšího sjezdu z dosud přesně nezjištěných příčin zezadu narazil do před ním jedoucího nezletilého lyžaře. Nezletilý utrpěl zranění neslučitelná se životem,“ uvedla mluvčí policie v Žilině Zuzana Šefčíková. Další okolnosti k případu jsou předmětem vyšetřování.

Tagy: