ANALÝZA: Lidovci zaveleli ke změně, jednotě a urputnosti. Bude to voličům stačit?

Předseda lidovců Marek Výborný

Jak dopadl lidovecký sjezd

Lidovci na dvoudenním a velmi živém sjezdu v Olomouci zaveleli k jednotě a změně, minimálně to tak všichni cítí a ještě více v to doufají. Jinak to však patrně vnímá jejich potenciální volič, který vidí v čele staré známé tváře v podobě Marka Výborného a Pavla Bělobrádka. Za nimi se ale skutečně sešikovaly čtyři neokoukané osobnosti, jejichž volba znamená minimálně dovnitř partaje na pár měsíců utichnutí vášní. Nové lidovce ve vedení čeká jasný úkol – vysvětlit lidem, že změnou skutečně jsou. Pokud se jim to nepodaří, stále je podle některých straníků ve hře i předčasný sjezd.

Většina křesťanských demokratů po dvou dnech opouštěla sjezd s tím, že cítí naději. Naději na změnu, naději na budoucnost. Víra, že si navolili kompetentní a pestré vedení – složené ze dvou bývalých předsedů strany, dvou náměstků ministrů, poslance a miss a zároveň starostky –, které jim pomůže odrazit se ode dna, byla ze všech hmatatelně cítit.

ČTĚTE TAKÉ: Já na Titanic naskočila, Grolichovo gesto je srabácké, říká členka vedení lidovců a bývalá miss

Pokud bychom se na to dívali prizmatem pátečního rána, když všichni delegáti poprvé usedli na svá místa v sále olomouckého hotelu, je to pro lidovce zcela jistě úspěch. Na nejedné tváři bylo tehdy vidět odhodlání hlasitě se proti současnému vedení vymezit a nikdo si skutečně nebyl jist tím, jak velkou podporu kritické křídlo reprezentované Jiřím Čunkem nebo Šimonem Hellerem vlastně má. Výsledné složení předsednictva nasvědčuje, že se podařilo alespoň na čas uspokojit a tudíž i umlčet kritické hlasy ve straně.

Ve straně to vřelo, zhodnotil Hulicius

„Trochu to vřelo, ale od pátečního večera se to dost léčí. To, že jsme jako místopředsedové byli zvoleni v prvním kole, se možná nikdy nestalo. Tím nám strana dává najevo, že se umí sjednotit a dává nám mandát v jednotkách měsíců lidem přiblížit náš program tak, že se k nám nebudou bát hlásit,“ shrnul výsledky sjezdu pro CNN Prima NEWS nový místopředseda strany a náměstek ministra zahraničí Eduard Hulicius.

Předpokladu, že se strana plánuje sjednotit a alespoň zkusit táhnout za jeden provaz, nasvědčují i slova Šimona Hellera, který byl právě jedním z těch, kdo vyzývali Marka Výborného na souboj o post předsedy.

„Kdybych měl hledat nějakou emoci, tak bych řekl naděje. To neznamená, že bude stoprocentně naplněná, ale rozhodně jsme udělali zásadní krok, abychom mohli vykročit lepším směrem než v posledních letech,“ řekl CNN Prima NEWS poslanec Heller.

Šojdrová: Čunek neodchází s ostudou

Velkým překvapením byla nálada i pro poradkyni ministra Marka Výborného a dlouholetou zkušenou lidovkyni Michaelu Šojdrovou. Ocenila Pavla Bělobrádka a zhodnotila aktuální pozici věčného rebela Jiřího Čunka.

„Nakonec neodchází s ostudou. Splnil si ten cíl říct, jak by strana měla postupovat. Má své příznivce – spíše osobní přátele. Do celostátní politiky už se nemůže vracet. Je zde zcela jasná poptávka po nových lidech a přístupech. Ale ten jeho apel na konzervativní politiku nebo zdravý selský rozum respektuji a do jisté míry s ním i souhlasím,“ zhodnotila pro CNN Prima NEWS Šojdrová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidovci si na sjezdu zvolili nové vedení

Prostor pro pluralitu názorů vidí i mladý lidovec z Jižních Čech František Talíř. „Nové předsednictvo představuje částečnou změnu a má možnost stranu sjednotit. A to ne nějak unifikovat v názorech, že všichni členové KDU-ČSL si teď budou muset myslet to samé, ale naopak vytvořit prostor, do kterého se prostě vejde jak Jan Grolich, tak Jiří Čunek. Prostor vzájemného respektu i k různým názorům, prostor, o kterém víme, že všichni chceme táhnout za jeden provaz. To je pro mě důležité. Delegáti ze sjezdu neodjíždí v nějaké apatii, že už to nedává smysl, ale naopak povzbuzení v tom, že nějakou budoucnost naše strana má,“ řekl CNN Prima NEWS.

Hladíka nechceme, vzkazuje strana

Jasný signál strana vyslala i k ministrovi Petru Hladíkovi, kterého si původně vybral na post prvního místopředsedy sám Marek Výborný. Hladík ale ve volbě neuspěl a následně byl na jeho místo zvolen ostřílený matador Pavel Bělobrádek.

„Pavel Bělobrádek je zárukou toho, že se sebou nenecháme při koaličních jednáních vy*ebat,“ řekl CNN Prima NEWS jeden z delegátů sjezdu a celkem jasně tím popsal, proč lidovci Bělobrádkovi důvěru dali a co od něj očekávají.

Jak hodlá strana pod novým vedením vystupovat ostatně zhodnotil i sám Bělobrádek. „Nečekejte od nás velké konfrontace, ale v některých věcech možná budeme urputnější, než jsme byli dosud. Chceme bránit extrémům a zároveň být konstruktivní,“ uvedl po zvolení prvním místopředsedou. „Jsem přesvědčen, že když je to konkrétní a věcné, tak je potřeba uvnitř koalice i vládním partnerům říct, že jsou pro nás některé věci prioritní a některé těžko akceptovatelné. Není to žádná hanba,“ dodal s tím, že současné vedení je jasně nasměrováno na spolupráci v rámci koalice SPOLU.

Petru Hladíkovi naopak chtěli dát jeho spolustraníci trochu za vyučenou, nechali ho ve volbě samotného, grilovali ho svými otázkami a následně ho nezvolili. Podle informací redakce to udělali schválně a nutno říct, že ministrovo ego to zasáhlo. Hladík z toho byl viditelně přešlý a velmi rychle se ztratil všem z očí. Druhý den ráno už klidněji a pokorněji očekával, zda někdo z kolegů vyslyší jeho výzvu a osobně mu přijde říct, co mu na něm vadí.

Změna? Lidé ji neuvidí a nepochopí nás

Co je velká změna pro samotné lidovce, už ale nemusí být změnou pro veřejnost. Poslankyně z Brna Marie Jílková z tohoto pohledu střídání na postu předsedy a prvního místopředsedy dokonce označila za nesprávnou volbu.

„Je to pro nás změna nezměna. Marek s Pavlem nejsou viditelná změna. Musíme se dívat na volbu předsednictva tak, jak ji vnímají voliči zvenku. Volili jsme tak, abychom tomu rozuměli my a dávalo nám to smysl jako členům, ale zvenku, když se na to podívá člověk, kterého politika nezajímá tak do hloubky, tak tam tu změnu vůbec nevidí. Z tohoto hlediska to není správná volba,“ popsala CNN Prima NEWS Jílková. Zároveň ale dodala, že pro jednotu strany je volba obou za současného stavu tím nejlepším možným.

Podívejte se, jak to vypadalo před začátkem lidoveckého sjezdu:

Podobné obavy v rozhovoru pro CNN Prima NEWS vyjádřila i nová místopředsedkyně strany Monika Brzesková (Žídková).

Brzesková: Stačit to nemusí

„Doba je pro lidovce velmi těžká a opravdu nevím, jestli změna, která se stala, bude stačit. Změna, po které všichni volali, vlastně nenastala. Já bych třeba jako morální povinnost brala to, že to zvedne Honza Grolich. Když může nebo je jediný, který by to někam posunul, tak by podle mě měl,“ uvedla Brzesková, která je zároveň starostkou Kravař. Právě Grolich byl mnohými označován za jakéhosi spasitele a toho, kdo by se v případě kandidatury s téměř stoprocentní jistotou předsedou stal. Sám však prapor nezvedl. I s ohledem na to, že nechce být za rok odpovědný za případný neúspěch strany.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka byl moc vstřícný ke koalici, míní Eichler. Hladík tlačil ekologická témata, řekl Kopeček

Náročný stranický sjezd, taktizování a vyjednávání bylo ovšem čajíčkem oproti tomu, co na nové vedení lidovců čeká nyní. Musí v první řadě dokázat lidem vysvětlit, že se opravdu změnili. Zadruhé budou muset v jednáních s ODS a TOP 09 odvážně prosadit, co delegátům sjezdu slíbili. Tedy, že budou urputně trvat na prosazování svého programu a zároveň zvládnou na kandidátku SPOLU do voleb do Sněmovny dostat silné regionální osobnosti. A to bude tvrdý oříšek.

Pokud se toto novému vedení nepodaří do několika měsíců, je podle informací CNN Prima NEWS ve hře i varianta dalšího, tentokrát předčasného, sjezdu. Ten by znamenal volby nového vedení a jasnou sázku pouze na lidoveckou kartu bez ODS a TOP 09.

„Dáme mu (Výbornému, pozn. red.) několik měsíců. Pokud nedokáže vyjednat v rámci SPOLU dohodu, která bude pro lidovce zajímavá, nikdo neříká, že se tady nemůžeme sejít zase a jít do voleb sami. Vše bude záležet na tom, s čím přijde. To, že nemá lehkou pozici, si uvědomujeme, ale on s tím do toho šel,“ řekl CNN Prima NEWS jeden z delegátů, který si nepřál být jmenován.

Zatím jde o poměrně ambiciózní plán, ale některé výsledky stranického hlasování nasvědčují, že pokud by se křídlo kritické k vládnímu a koaličnímu angažmá lidovců dokázalo zkonsolidovat, šanci na úspěch má. A Marek Výborný by to měl brát v úvahu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Piráti jsou chytří jako rádia, ale výsledky nikde, řekla Udženija. Hřibovy výmluvy už nikoho nebaví

Tagy:
Jiří Čunek KDU-ČSL Pavel Bělobrádek lidovci Marek Výborný Jan Grolich Petr Hladík Marie Jílková Šimon Heller Michaela Šojdrová Monika Brzesková František Talíř Eduard Hulicius