Výborný jako Grolich? Stand-up komik s kšiltovkou ze mě nebude, říká nový šéf lidovců

Marek Výborný na sjezdu KDU-ČSL v Olomouci

Lidovci mají nového předsedu

Vytahování názorů na manželství pro všechny některými straníky mě štve. Není to téma, které bychom měli na praporu, řekl pro CNN Prima NEWS nový předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Jako jednu z priorit v čele partaje si vytyčil srozumitelnou komunikaci. Inspirovat by se chtěl u hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha. Jeho typickou kšiltovku však prý oblékat nehodlá. Zvolení předsedou Výborný považuje za jasné stanovisko, že koalice Spolu bude kandidovat i v příštích parlamentních volbách.

Sjezd podle něj ohledně smysluplnosti koalice Spolu vyslal jasný signál. „V rámci strany jsou určité skupiny, které ji otevřeně kritizují, já to respektuji, ale většinové stanovisko strany je pro pokračování v tomto uskupení,“ pronesl Výborný pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Fiasko a blamáž, zuří opozice kvůli digitalizaci. Havlíček mluví o „hnízdě Pirátů“

Výborný to vyčetl z výsledků volby předsedy strany. „Že jsme do druhého kola postoupili s Marianem Jurečkou, zcela zřejmě říká, že lidovci zůstanou pro příští parlamentní volby součástí koalice Spolu,“ zdůraznil nově zvolený předseda.

V konzervativnějším křídle strany však podle některých straníků sílí obavy, že KDU-ČSL směřuje ke splynutí s ODS. To však Výborný jednoznačně odmítl. „Kdyby něco podobného mělo nastat, tak už k tomu došlo před čtyřmi lety, když vznikl projekt Spolu. Mé zvolení není signál jakéhokoliv splynutí, to v žádném případě. Nevidím po tom žádnou poptávku. Ani na jedné, ani na druhé straně,“ zhodnotil.

Komunikace? Příklad z Grolicha a sbohem kontroverzním tématům

Z pozice šéfa lidovců by se chtěl zaměřit mimo jiné na komunikaci strany. Příklad by si chtěl vzít z jihomoravského hejtmana Jana Grolicha, který v září suverénně vyhrál krajské volby a právě komunikace s voliči je vnímaná jako jeho silná stránka.

Obléknout kšiltovku, která je pro Grolicha typická, však nový předseda KDU-ČSL nehodlá. „Jsem autentický. Stand-up komik ze mě nebude a ani to není něco, co by nám přineslo politické body. Kdybych se začal převlékat do Jana Grolicha, tak se mi všichni budou smát a není nic horšího, než když se politik stane směšným,“ sdělil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Jako předseda by si Výborný přál, aby strana přestala řešit „kulturní války“, jako je například její postoj k manželství pro všechny. Podle něj to není téma, na které voliči lidovců slyší a zvedání tématu některými jeho spolustraníky jej prý irituje.

„Ano, štve mě to, protože to opravdu není téma, které bychom měli na praporu. My máme hodnoty jasné, ale někteří z nás mají z mého pohledu nesmyslně potřebu toto téma vytahovat a dostávat ho do veřejného prostoru,“ uvedl.

Vytahování tohoto tématu podle něj partaji škodí. „Pokud se shodujeme na tom, že máme působit jednotně, a že máme dělat něco s preferencemi, tak nedělejme věci, které nás stahují dolů,“ dodal Výborný.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zrušit penzijní reformu by byla katastrofa. Těžkou práci znáte jen z filmů, řekl Středula

Tagy: