Linie je poseta mrtvolami ruských vojáků, říká Zelenskyj. Pohrozil i některým politikům

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přednesl další projev k občanům své země. Ačkoliv přiznal, že ruská armáda je silná, vyzdvihl odstrašování nepřítele ve všech hlavních oblastech. „V místech obzvláště urputných bojů je přední linie naší obrany jednoduše poseta mrtvolami ruských vojáků,“ řekla ukrajinská hlava státu. Zelenskyj také sdělil, že se na určitou dobu pozastavuje činnost některých politických stran na Ukrajině.

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února. „Po osmi letech agrese Ukrajinci dokázali, že umí bojovat profesionálněji než armáda, která už desítky let bojuje v různých regionech a za jiných podmínek. S moudrostí a odvahou reagujeme na obrovské množství jejich techniky a vojáků vyslaných na Ukrajinu,“ řekl v úvodu svého projevu Zelenskyj.

Ukrajinský prezident upozornil na úspěchy ukrajinské armády. „Do válečných dějin se zapíše například ukrajinská Čornobajivka. Toto je místo, kde se ruská armáda a její velitelé ukázali takoví, jací jsou: neschopní, schopní své lidi jednoduše zahnat na porážku. Naše armáda šestkrát zničila okupanty poblíž Čornobajivky,“ vyzdvihl Ukrajince Zelenskyj.

Linie s mrtvolami ruských vojáků

„Blokáda Mariupolu se zapíše do dějin odpovědnosti za válečné zločiny. Udělat to mírumilovnému městu, které okupanti zničili, je teror, na který se bude vzpomínat po staletí. A čím více o tom Ukrajinci světu říkají, tím větší podporu nachází. Čím silnější útoky Rusko proti Ukrajině zahájí, tím horší důsledky to pro něj bude mít,“ má jasno ukrajinská hlava státu.

Podle Zelenského ukrajinské ozbrojené síly pokračují v odstrašování nepřítele ve všech hlavních oblastech. „Některé jednotky okupantů byly zničeny z 80 až 90 procent. V místech obzvláště urputných bojů je přední linie naší obrany jednoduše poseta mrtvolami ruských vojáků. A tyto mrtvoly, tato těla, nikdo nesbírá,“ upozornil Zelenskyj.

„Dobře víme, že Rusko má bezedné lidské zdroje a spoustu vybavení, raket a leteckých bomb. Chci se ale zeptat občanů Ruska. Co se s vámi za ta léta stalo, že jste si svých ztrát přestali všímat? Říkají vám ještě něco slova syn, matka, otec? Více než 14 tisíc vašich vojáků již bylo zabito. To je 14 tisíc matek a otců. Jsou to manželky, děti, příbuzní i přátelé. A vy to nevnímáte? Obětí bude jen více. Tato válka stále není u konce,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Zelenskyj dále uvedl, že dlouhé kolony ruských vojsk, které se v uplynulých dnech valily na hlavní město Kyjev, byly zastaveny na předměstích.

Zelenskyj v sobotu podepsal dekret o udělení státních vyznamenání Ukrajiny 161 obráncům. „40 z nich je posmrtných. Podepsal jsem také dekret o udělení titulu Hrdina Ukrajiny 12 vojákům. 8 z nich je posmrtných,“ prozradil smutný fakt.

Ukrajinský prezident také apeloval na ukrajinské politiky. „Rád bych připomněl všem politikům z jakéhokoli tábora: Válečná doba velmi dobře ukazuje ubohost osobních ambicí těch, kteří se snaží vlastní stranu nebo kariéru postavit nad zájmy státu, zájmy lidu. Jakákoli kolaborantská aktivita politiků neuspěje. Dostane však tvrdou odpověď,“ řekl Zelenskyj.

Tagy: