Reportérka CNN Prima NEWS ve Lvově: Lidé už sirény nevnímají, snaží se normálně žít

Reportérky o situaci v ukrajinském Lvově

Ukrajinští uprchlíci často prchají přes město Lvov na západě země. Situaci na místě monitoruje reportérka CNN Prima NEWS Anna Steinbachová spolu s kolegyní z americké CNN Salmou Abdelazizovou. Novinářky popsaly například transporty běženců a atmosféru ve městě. „Země je ve válce, ale lidé se snaží žít normálně,“ popsala aktuální rozpoložení místních obyvatel Steinbachová.

Před válkou na Ukrajině utíká asi 6,5 milionů lidí. Podle OSN zhruba jedna polovina zůstává mimo své domovy, ale stále v zemi, druhá míří za hranice. Uprchlíci směřující na Západ často projíždí přes město Lvov. Právě v největším městě západní Ukrajiny se nachází i reportérka CNN Prima NEWS Anna Steinbachová, která Lvov navštívila už před dvěma týdny. „Situace tady je docela jiná. Před nádražím předtím čekaly velké fronty na vlak třeba i den. Dnes je to méně. Jen pět hodin. Lze vidět, že organizace vevnitř funguje,“ popsala Steinbachová.

„Dnes jsou uvnitř úhledné fronty, jedou tam evakuační vlaky do Polska. Evakuační vlaky ale jezdí bez přesných časů, aby se nemohlo stát, že je někdo odstřelí. Co jsme projížděli centrem, lidé se snaží žít normální život. Za odpoledne jsme zažili jednu sirénu. Lidé jsou ale na to bohužel asi zvyklí, protože život pokračoval dál. Byli v klidu. Lze cítit, že země je ve válce, ale lidé se snaží žít normálně,“ vysvětlila reportérka CNN Prima NEWS.

Lvov je klíčová základna

Ve Lvově se nachází také reportérka americké CNN Salma Abdelazizová. „Přes Lvov prochází uprchlíci směrem na Západ, ale zároveň je to město, které se snaží posílat humanitární pomoc na východ. Je to naprosto klíčová základna. Lidé, se kterými se tady bavím, říkají, že stojí za armádou a prezidentem Zelenským, který skutečně zaujímá velice pevnou pozici. Lidé se snaží pomáhat vojsku na frontě, jak je v jejich silách,“ upřesnila Abdelazizová.

Steinbachová také popsala cestu ze Slovenska do Lvova. „Minule jsme jeli z Polska, to nás zastavovali na každém check-pointu, prohledávali auto, chtěli vědět, kam jedeme. Dnes byli vojáci na check-pointech klidnější,“ dodala reportérka CNN Prima NEWS.

Ve městě je 200 tisíc uprchlíků

Starosta Lvova Andrij Sadovyj uvedl, že počet uprchlíků v jeho městě nyní přesahuje 200 tisíc, což je dvojnásobek jeho předchozích očekávání. „Počet obyvatel města Lvov je jeden milion. A dnes hostíme ještě jedno město. Na ukrajinské uprchlíky ve Lvově jsme denně vydávali jeden milion dolarů,“ řekl Sadovyj.

Situaci podle něj pomohly řešit mezinárodní organizace, navíc město pro provizorní ubytování uprchlíků otevřelo školy, divadla a svou arénu. Mnoho obyvatel města také přijalo prchající krajany domů.

Tagy: