Lipavský pro CNN: Největší hrozba pro Česko je ruský imperialismus, chce zničit světový řád

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský

Ministr zahraničí Jan Lipavský promluvil pro americkou CNN

Ruský imperialismus představuje tu největší hrozbu pro Českou republiku. V rozhovoru pro americkou stanici CNN to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Mimo to poznamenal, že se Česko připravuje i na možný scénář, že se v USA opět stane prezidentem Donald Trump, který měl mimo jiné prohlásit, že by Američané měli opustit Severoatlantickou alianci (NATO). Lipavský v rozhovoru dále podotkl, že Evropská unie musí hledat nové a kreativní způsoby, jak dodat Ukrajincům tolik potřebnou munici.

„Máme velmi pevnou národní bezpečnostní strategii, která popisuje všechny důležité hrozby, které proti nám stojí. Tou největší z nich je ruský imperialismus,“ prohlásil v rozhovoru pro americkou zpravodajskou stanici Lipavský. Reagoval tak na dotaz spjatý s údajným výrokem amerického exprezidenta Donalda Trumpa, že by chtěl opustit NATO, tak zda se Česko na tento možný krok připravuje.

ČTĚTE TAKÉ: Moderátor Carlson oznámil rozhovor s Putinem. Nemiluji ho, dělám svou práci, odráží kritiku

Stejně tak Lipavský okomentoval i možnost, že by se po podzimních volbách v zámoří stal americkým prezidentem znovu Trump. „Je dobře známo, co Trump a republikáni říkají k zahraniční politice, známe jejich pohled na světové problémy. Nemělo by to pro nás být tedy překvapení. Rozhodně se na to budeme připravovat,“ zmínil šéf tuzemské diplomacie.

Většina rozhovoru se ovšem točila okolo obrany Ukrajiny proti ruské invazi a dodávek munice pro válkou zmítaný stát. „Musíme Ukrajině pomoci hned a hledat všechny možné cesty, abychom k ní dostali munici a další potřebné zbraně, aby mohla bojovat s ruskou imperialistickou invazí,“ pronesl Lipavský.

Podle něj by evropští představitelé měli zapojit kreativitu a využít různé cesty či nástroje, jak pro Ukrajinu získat tolik potřebné zásoby zbraní a munice.

Samotná evropská produkce na výrobu munice však zatím není zcela dostatečná. Lipavský zmínil, že je ale dobré být ambiciózní a nedržet se při zemi. „Je dobré mít ambice, ale také vojenští představitelé potřebují jasně vědět, s čím mohou počítat. Určitě s touto ambicí musíme pokračovat, musíme hledat cesty, jak navýšit produkci,“ pokračoval ministr zahraničí. Hovoří se tak o zapojení některých mimoevropských zemí, kupříkladu Jižní Koreje.

Lipavský ve vysílání CNN dále poznamenal, že nejdůležitější je pochopit, o co se na Ukrajině hraje, že nejde jen o regionální konflikt.

„Ruská invaze na Ukrajinu je jenom malou položkou na širokém spektru světového pole. Rusko a jeho spojenci se snaží zničit světový řád a učinit ze světa to nejhorší možné místo. Rozhodně musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom Ukrajině pomohli právě teď,“ řekl šéf tuzemské diplomacie.

Tagy: