Lipavský si předvolal Putinova velvyslance. Čechům radí opustit Rusko

Jan Lipavský

Válka na Ukrajině (3.10.2022 7:00)

Ministerstvo zahraničí v pondělí aktualizovalo svoji výzvu pro české občany, aby opustili Rusko kvůli hrozbě zhoršení bezpečnosti v zemi v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Česká diplomacie zároveň varovala před cestami na ruské území. Zhoršení bezpečnosti může nastat zejména pro občany států Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), uvedlo ministerstvo v oznámení na webu. Šéf resortu Jan Lipavský (Piráti) si kvůli anexi čtyř ukrajinských oblastí a porušování mezinárodního práva předvolal ruského velvyslance. Ten pozici Kremlu k anexi ukrajinských oblastí tlumočil náměstkovi ministra zahraničí.

„S ohledem na probíhající vojenskou invazi Ruské federace na Ukrajinu a možnou hrozbu zhoršení bezpečnosti v zemi, zejména pro občany států EU a NATO, ministerstvo důrazně varuje před cestami na území Ruské federace. MZV vyzývá občany ČR k opuštění země,“ informoval resort zahraničních věcí. Výzva k opuštění země platí již od února.

Ministerstvo kromě toho varovalo také lidi, kteří kromě českého mají rovněž i ruské občanství. Ti by podle tuzemské diplomacie měli mít na paměti, že „pokud se nacházejí na území Ruské federace, jsou ruskými orgány vnímáni primárně jako občané Ruské federace a zastupitelský úřad České republiky v Moskvě jim nemůže zajistit adekvátní, plnohodnotnou ochranu“.

Lidé by se podle ministerstva též měli vyhýbat demonstracím. Zároveň by u sebe vždy měli mít doklady, neboť na ulicích jsou zesílené policejní hlídky.

Úřad zároveň apeloval na občany, kteří se v Rusku zdržují nebo tam dlouhodobě žijí, aby se registrovali v cestovatelském systému Drozd. Pokud se Češi rozhodnou v zemi zůstat, mají podle resortu dbát maximální opatrnosti, sledovat důvěryhodná média a mít připravený plán pro opuštění Ruska v případě nouze.

Lipavský si pozval na kobereček ruského velvyslance

Ministr zahraničí Lipavský si v pondělí navíc předvolal ruského velvyslance v Česku Alexandra Zmejevského kvůli flagrantnímu porušování mezinárodního práva a ilegální anexi ukrajinských oblastí. Sdělil to na Twitteru.

„Prostřednictvím našeho náměstka Jaroslava Kurfürsta jsme dali ruské straně jasně najevo, že zločinnou agresi a sprostou krádež území nebudeme tolerovat,“ řekl šéf české diplomacie v nahrávce, kterou ČTK poskytla mluvčí ministerstva Lenka Do.

Ruský velvyslanec v reakci tlumočil ruskou pozici zformulovanou v projevu prezidenta Vladimira Putina z minulého týdne. Zdůraznil, že se uspořádání hlasování, která proruské úřady označovaly za referenda, prý stalo realizací nezcizitelného práva obyvatel daných oblastí.

Putin v pátek podpisem smluv zahájil proces záboru čtyř ukrajinských regionů. Kromě Záporožské a Chersonské oblasti jde také o mezinárodně neuznané proruské separatistické útvary Doněckou lidovou republiku (DNR) a Luhanskou lidovou republiku (LNR). Kyjev a Západ anexi odmítly jako nelegální a odsoudily ji. Jde přibližně o 15 procent z celkové rozlohy Ukrajiny.

Letecký prostor EU je pro dopravce z Ruska uzavřen, tím pádem jsou přerušeny některé spoje ze země a do ní. „Prozatím lze stále koupit letenky z Ruské federace například do Arménie, Ázerbájdžánu, Egypta, Kazachstánu, Spojených arabských emirátů, Srbska, Turecka a dalších mimoevropských zemí,“ informovalo ministerstvo.

Ministerstvo také upozornilo, že kvůli vyhroceným vztahům Ruska se státy EU a NATO může být omezena činnost zastupitelských úřadů v Rusku. Vzhledem k protiruským sankcím také v zemi nefungují mezinárodní platební karty vydané v Česku, tudíž úřad doporučuje před případnými nezbytnými cestami do Ruska disponovat dostatečnou hotovostí.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva invaze NATO Ukrajina Evropská unie Jan Lipavský cestování Česko Rusko Ministerstvo zahraničních věcí České republiky ruská invaze na Ukrajinu