Vztahy Prahy a Bratislavy se mohou brzy zlepšit, vkládají Slováci naděje do Pellegriniho

Ministr zahraničí ČR Jan Lipavský se slovenským prezidentem Petrem Pellegrinim.

Pellegriniho inaugurace

Ochlazení vztahů mezi Českem a Slovenskem by mohlo skončit. Po setkání s českým ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) to řekl šéf slovenské diplomacie Juraj Blanár. Bratislava vkládá velké naděje do nového prezidenta Petra Pellegriniho, který na konci června zamíří na svoji první zahraniční cestu – do Prahy. Vztahy mezi sousedy ochladly poté, co premiér Petr Fiala (ODS) před třemi měsíci suspendoval mezivládní jednání se slovenským kabinetem Roberta Fica.

Blanár na tiskové konferenci po jednání se svým českým protějškem řekl, že ke zlepšení vztahů mezi zeměmi může přispět nový prezident. „Pellegrini začíná velmi dobře právě návštěvou České republiky a bude moci navázat na unikátní vztahy,“ řekl slovenský ministr.

ČTĚTE TAKÉ: Cesta k zakopání válečné sekery? Lipavský míří po atentátu na Fica na Slovensko

Lipavský připomněl i Pellegriniho předchůdkyni Zuzanu Čaputovou. „Vážíme si toho, že poslední cesta paní prezidentky byla do Česka, a první cesta pana prezidenta bude také do Česka. To je ukázka našich nadstandardních vztahů a věřím, že to k tomu přispěje,“ komentoval šéf tuzemské diplomacie.

Později Lipavský na dotaz CNN Prima NEWS, zda smýšlí o Pellegriniho snaze podobně, jako jeho slovenský protějšek Blanár, odvětil: „Myslím, že je potřeba na těch vztazích pracovat prakticky a symbolicky. To je přesně jeden z těch dalších momentů.“

Skeptický k Pellegriniho snaze je však předseda nejsilnější opoziční partaje Progresivní Slovensko Michal Šimečka. Ten připomněl své vyjádření v rozhovoru pro CNN Prima NEWS před nedávnými prezidentskými volbami, kdy prohlásil, že podstatně lépe je na tom s šancemi na zlepšení vztahů Pellegriniho sok z kampaně a exministr zahraničí Ivan Korčok.

„Peter Pellegrini vnitropoliticky, ale i zahraničněpoliticky stojí před výzvou ukázat, že je samostatný a nezávislý prezident, nejen v područí vládních stran. To je i výzva kolem česko-slovenských vztahů. Je na začátku svého mandátu a já mu přeji, aby se mu to podařilo,“ řekl CNN Prima NEWS Šimečka.

Pellegrini do Prahy zamíří 26. června.

Lipavského zpráva o Slovensku

Politické vztahy Česka a Slovenska byla narušeny před třemi měsíci, kdy český premiér Petr Fiala oznámil suspendaci společných zasedání vlád obou zemí. Jako důvod uvedl rozdílné názory na zahraniční politiku, zejména v otázce ruské invaze na Ukrajinu. Slovensko totiž po Ficově návratu do čela vlády oznámilo přerušení dodávek zbraní napadené zemi.

Navzdory tomu Lipavský s Blanárem v úterý tvrdili, že vzájemné vztahy mezi Českem a Slovenskem zůstávají nadstandardní. „Já velmi intenzivně pracuji na tom, aby se rozvíjely,“ zdůraznil Lipavský v Bratislavě.

Mimo to zmínil, že ohledně suspendace společných konzultací české a slovenské vlády předá Fialově kabinetu své „jasné stanovisko“. Českým médiím později řekl, že jeho zpráva bude, že "na slovenské straně je velká vůle".

Tagy: