Lituji, že jsem šel do politiky. Budu ale znovu kandidovat do čela hnutí ANO, potvrdil Babiš

Andrej Babiš

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 29.10.2023

V únoru roku 2024 budu opět kandidovat na pozici předsedy hnutí ANO. V nedělním vysílání pořadu Partie Terezie Tománkové to řekl dosavadní šéf opozičního uskupení Andrej Babiš. Rovněž potvrdil, že se chystá opět vyjet se svým předvolebním obytným vozem. „Akorát mi ho teď blbě polepili, takže to budu dnes řešit. Musíme změnit barvy a pak vyjedu mezi lidi,“ poznamenal Babiš. Politické hnutí ANO 2011 založil v květnu 2012. V srpnu téhož roku se stal jeho předsedou a je jím dosud.

„Lituju toho, že jsem šel do politiky, neměl jsem tam chodit. Kdybych věděl, co se stane za 10 let, nikdy bych to neudělal,“ postěžoval si ve vysílání CNN Prima NEWS. V nedělní relaci nicméně zároveň potvrdil, že v únoru bude obhajovat křeslo předsedy hnutí ANO.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Byl jsem v prostředí, které mě nesnáší, popsal Babiš své dojmy z Hradu. Pak začal mluvit o pohádce

„A potom se uvidí. Důležité je, že hnutí ANO má další kandidáty na premiéra, třeba Karla Havlíčka nebo Alenu Schillerovou. Máme stínovou vládu, která pracuje každý čtvrtek. Funguje – máme návod a víme, jak co řešit. Ale oni (současná vládní pětikoalice, pozn. red.) zkrátka vyhráli ty volby s Antibabišem. Měli program a zradili i své voliče,“ pokračoval Babiš.

Ke slovu se podle něj má znovu dostat i obytný vůz, s nímž loni objížděl Českou republiku v rámci předvolební kampaně do zastupitelstev obcí. „Akorát mi ho teď blbě polepili, takže to budu dnes řešit. Musíme změnit barvy a pak vyjedu mezi lidi,“ poznamenal. „Co vám špatně nalepili? Nalepili tam škaredou fotku, nebo co se stalo?“ ptala se moderátorka Terezie Tománková, odpovědi se už nicméně nedočkala.

Loni v říjnu doposud jediný předseda hnutí ANO oznámil, že bude kandidovat na prezidenta republiky. Podpořilo ho 56 poslanců hnutí ANO. V druhém kole prezidentské volby v roce 2023 prohrál s generálem ve výslužbě Petrem Pavlem. Získal 41,67 procenta hlasů, jeho soupeř pak 58,32 procenta.

Babiš patří k nejkontroverznějším politikům současnosti, mezi voliči má velkou skupinu podporovatelů, ale i silnou skupinu odpůrců. Proti jeho vládě i jemu osobně se v roce 2019 konaly nejmasovější demonstrace od listopadu 1989.

Někteří komentátoři či političtí oponenti ho označují za populistu. Podstatnou část své politické kariéry se Babiš potýká s vyšetřováním v souvislosti s farmou Čapí hnízdo i s podezřením ze střetu zájmů.

Tagy: