Londýn představil bankovky s králem Karlem. Libry s Alžbětou ale jen tak nezmizí

Britská centrální banka představila oficiální podobu nových bankovek s králem Karlem III. Na cenných papírech se 74letý monarcha představí bez koruny. Do oběhu se bankovky dostanou až v roce 2024, v rukou lidí ale nebudou dominovat. Proč?

Po smrti královny Alžběty II. se toho v Británii změnilo hodně. Tisknou se nové známky, malují se nové portréty a změnila se i státní hymna. Kosmetickou změnu zaznamenají občané Spojeného království také ve svých peněženkách. Do oběhu se totiž v roce 2024 dostanou nové bankovky s podobiznou Karla III.

Jejich oficiální design v týdnu představila Bank of England. Konkrétně se jedná o bankovky v nominální hodnotě pět, deset, dvacet a padesát liber. Nový král Británie se na nich představí bez koruny – na rozdíl od své matky Alžběty II.

Druhý v pořadí

Karel III. se tak stane teprve druhým panovníkem Británie, kterého budou občané nosit v kapse. První bankovku s Alžbětou měli Britové v roce 1960 (bankovkami se sice v Británii platilo už v 17. století, jenže na nich nebyl portrét panovníka). A cenné papíry s podobiznou zesnulé panovnice jen tak nezmizí, píše Daily Mail.

Nové bankovky s Karlem III. totiž v souladu s ekologickými opatřeními Buckinghamského paláce nenahradí všechny nynější papírové peníze. Budou se používat pouze pro náhradu poškozených bankovek a pro navyšování peněžního objemu. Portréty s panovnicí Alžbětou i současným monarchou Karlem tak budou v peněženkách Britů kolovat vedle sebe.

„Jsem velmi pyšný, že Bank of England představuje design našich nových bankovek, na kterých bude portrét krále Karla III.,“ komentoval představení bankovek Andrew Bailey, guvernér britské centrální banky.

Tagy: