Běloruský prezident Lukašenko měl omdlít na summitu v Astaně. Je vážně nemocný, píší média

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko má podle nezávislých ruských médií trpět závažným onemocněním. Jeho zdravotní stav se prý zhoršuje, a proto podstupuje nákladnou léčbu. Na summitu Šanghajské organizace pro spolupráci v kazašské Astaně, kterého se účastnili i ruský prezident Vladimir Putin či čínská hlava státu Si Ťin-pching, měl diktátor dokonce omdlít. Píše o tom web The Mirror.

Zdravotní stav Lukašenka byl během summitu, který se konal 3. až 4. července v hlavním městě Kazachstánu, přísně utajen. Během setkání představitelů devíti asijských zemí se mu mělo přitížit, píše web The Mirror.

ČTĚTE TAKÉ: Jaderný útok na Ukrajinu? Za oprávněný ho dnes považuje každý třetí Rus, uvádí průzkum

Běloruský politolog Dmitrij Bolkuněc prohlásil, že Lukašenko měl dokonce na summitu ztratit vědomí. Zdůraznil také, že nešlo o první případ. „K něčemu takovému došlo již několikrát. Výkyvy teplot, lety, stres a shon. Do toho má rád dobré pití,“ dodal expert.

Tuto verzi potvrdila i ruská nezávislá stanice Dožď. Stav běloruského diktátora se měl zhoršit krátce po příletu, druhý den na oficiálním setkání působil nejistě a byl bledý. Podle politologa Valerije Karabaleviče je jasné, že Lukašenkovi není dobře. „Informace o jeho stavu jsou však státním tajemstvím. Přibral, navíc má problémy s dolními končetinami. Během veřejných vystoupení si lze povšimnout, jak se mu chvěje tvář,“ uvedl odborník.

Během loňského jara údajně „poslední evropský diktátor“, jak se mu někdy přezdívá, nepracoval více než čtyři dny v týdnu. Mimo svůj úřad byl hlavně ve středu, občas i v pátek. Je tak možné, že tyto dny využíval k lékařským prohlídkám.

Co přesně běloruskou hlavu státu trápí, není známo. Spekuluje se ale o diseminované intravaskulární koagulaci, tedy zvýšené tvorbě krevních sraženin v cévách, které ohrožují život pacienta. Takový stav má závažné dopady na celý organismus.

Již během loňského května si média všimla, že běloruský diktátor byl na přehlídce v Moskvě oteklý a oslabený. Na jeho tváři se občas objevily výrazy svědčící o bolesti, na pravé ruce měl obvaz.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Orbán položil Putinovi tři otázky o míru. Prozradil i odpovědi

Tagy: