Lukašenko neujde pár metrů a neudrží rovnováhu. Svět spekuluje o jeho vážné nemoci

Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko má mít těžké zdravotní problémy, spekulují zahraniční média. Ve snaze utnout spekulace běloruská státní média v pondělí zveřejnila video, kde je Lukašenko zachycen na vojenské základně. Jenže na záběrech je patrné, že má na ruce obvaz, který se běžně dává pacientům na kapačkách.

Zvěsti o špatném zdraví mocnáře, kterému se přezdívá „poslední evropský diktátor“, začaly kolovat po jeho návštěvě Moskvy, kdy se účastnil oslav výročí ukončení 2. světové války. Na první pohled bylo jasné, že není ve své kůži. Neměl žádný projev, během vojenské přehlídky na Rudém náměstí se na jeho tváři objevovaly bolestivé grimasy a navíc měl na pravé ruce obvaz, jako kdyby tam měl zavedenou kanylu.

Na rozdíl od ostatních státníků, jako třeba kazašského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva či arménského premiéra Nikoly Pašinjana, nezůstal po boku ruské hlavy státu Vladimira Putina, který je jeho nejdůležitějším spojencem. Ihned po přehlídce Lukašenko zamířil na letiště a předčasně odletěl do Minsku.

Lukašenko se poté ještě objevil na obdobné ceremonii v hlavním městě Běloruska. Ani v Minsku neměl projev a na nedělní akci k uctění státní vlajky, se překvapivě neobjevil. Zastoupit ho musel běloruský premiér Raman Haloučanka.

ČTĚTE TAKÉ: Vedl soukromou válku s Putinem a neumřel zbytečně, říká kamarád o zabitém medikovi

Zahraniční média, která se zaměřují na dění v Bělorusku, začala chrlit zprávy o zdravotních problémech autoritářského prezidenta. Lukašenko měl podle jejich informací ještě během soboty zamířit na kliniku, která se nachází na předměstí Minsku a je určena pro potřeby těch nejvyšších představitelů země.

Bývalý ministr kultury a nyní jeden z představitelů opozice Pavel Latuška tvrdí, že běloruský prezident je zjevně „velmi vážně nemocný“. „Nedokáže ujít pár set metrů, nemůže ani stát rovně na tribuně, slabostí vrávorá,“ nechal se slyšet opoziční předák.

S vyjádřením přišla i hlavní tvář běloruské opozice Svjatlana Cichanouská, která se s Lukašenkem utkala v prezidentských volbách v roce 2020, jež Západ označuje za zmanipulované. „Měli bychom být připraveni na jakýkoliv scénář,“ napsala Cichanouská na Twitter a dodala, že snahou je i nadále „dostat Bělorusko na cestu demokracie a zabránit Rusku ve vměšování se“.

Prezident opět s obvazy

Ve snaze zarazit spekulace se Lukašenko objevil na veřejnosti. V pondělí měl navštívit velitelské stanoviště vzdušných sil a protivzdušné obrany. Na videu, jež se začalo šířit na sociální síti Telegram, má rovněž obvázanou ruku, jako by byl předtím napojený na kapačky. Tentokrát měl však obvaz na levé ruce, zatímco v Moskvě na pravé.

Na výjezdu mimo jiné hovoří o spadlých ruských letadlech a vrtulnících v Brjanské oblasti. Incident se měl stát o uplynulém víkendu. Zakladatel žoldnéřské organizace Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin tvrdil, že za sestřelením letounů stála ruská protiletecká obrana.

Spekulace o Lukašenkovi zaregistrovali také v Moskvě. „Je třeba se řídit oficiálními zprávami. Ze strany Minsku takové oficiální zprávy nebyly,“ řekl Dmitrij Peskov, mluvčí Kremlu. Jeho reakci přinesla ruská státní agentura TASS.

Připravuje si Lukašenko následníka v synovi?

Samotný Lukašenko je u moci od roku 1994, kdy byl ve volbách zvolen prezidentem Běloruska. Později během si nechal prodloužit prezidentský mandát, a především zrušil omezení, jež mu zamezovalo zastávat funkci hlavy státu déle než dvě období. Od té doby pevně drží otěže v zemi.

Již řadu let potírá veškerou opozici. V posledních volbách v roce 2020 se mu postavila zmiňovaná Svjatlana Cichanouská poté, co Lukašenko nechal zavřít jejího manžela Sjarheje, opozičního aktivistu. Podle oficiálních výsledků Lukašenko (opět) drtivě vyhrál. Západ a nezávislé světové organizace však klání označovaly za zmanipulované. Cichanouská posléze utekla ze země a žije v exilu v Litvě. V zemi vypukly protesty, které však Lukašenko násilně potlačil.

Delší dobu se spekuluje, že by Lukašenka mohl nahradit jeho nejmladší syn Nikolaj. Autoritářský prezident jej po několik let vodí na oficiální setkání se zahraničními státníky v čele s Vladimirem Putinem. Kromě toho si s ruským prezidentem po boku svého otce mladý Nikolaj zahrál i hokej.

Tagy:
Vladimir Putin demonstrace Moskva Bělorusko Alexandr Lukašenko Rudé náměstí Minsk protesty Svjatlana Cichanouská Sjarhej Cichanouskij spekulace Druhá světová válka velká vlastenecká válka