Luxusní odpočinek i zábava v korunách stromů. Česko-rakouské pohraničí láká turisty na novinku

V hotelu je hostům k dispozici i venkovní bazén

Luxus, odpočinek, ale i aktivní zábava, která doslova nezná hranic. To vše slibuje nová spolupráce mezi českým Lipnem a čerstvě zrekonstruovaným hotelem Falkensteiner Genuss & Wohlfühlhotel Mühlviertel v Rakousku. Obě místa od sebe dělí jen přibližně 20 kilometrů. A co všechno můžou lidé od novinky očekávat?

Lázeňské město Bad Leonfelden je z Lipna vzdálené necelých 20 minut jízdy autem. Už ze silnice upoutá vaši pozornost moderně vyhlížející stavba, která ale svým vzhledem zapadá do okolní krajiny a díky své poloze i unikátní architektuře zkrátka nejde přehlédnout. Ne všechny by na první pohled napadlo, že se jedná o nově zrekonstruovaný hotel.

Stavba klade důraz na propojení s příhraničním regionem Mühlviertel a také přírodou, do které je elegantně zasazena. Krásný výhled se hostům skýtá prakticky ze všech částí hotelu a samozřejmě i moderně zařízených pokojů.

Okolní pole, louky a lesy navozují jedinečnou, někdy až tajemnou atmosféru. „Tohle je magické místo,“ říká Eva Maria Blommertová, provozní ředitelka společnosti Falkensteiner Michaeler Tourism Group, a ukazuje na kamenný kruh před hotelem. „Je to zdroj energie a začlenili jsme ho do našeho konceptu formou keltské jógy. Během cvičení budou hosté nasávat energii tohoto regionu,“ dodává.

Způsobů, jak dobít baterky, je v hotelu i jeho okolí celá řada. Kousek od budovy je například cyklostezka, která vás zavede buď do bezprostředně sousedícího lázeňského města Bad Leonfelden, nebo kolem polí a luk do místních lesů. Mimochodem, přímo na stezce se nachází i místo evropského kontinentálního rozvodí mezi Černým a Severním mořem. Zajímavost znázorňuje obrovská žulová deska. Dál po cestě se dostanete až k nejjižnějšímu bodu České republiky.

Vyrazit se dá na delší túru či vyjížďku na kole, nebo jen na krátkou relaxační procházku. Skvělou volbou je ranní výběh. Cyklostezka se stáčí lehce východním směrem, a sportovní výkon tak zpříjemní krásný pohled na východ slunce.

Sauna s opravdovým mistrem

Po výletě jistě přijde vhod luxusní dvoupatrový wellness. Ten můžou hoteloví hosté využívat bez omezení a také za každého počasí, protože bazény jsou venku i vevnitř. V horní části najdete místnosti pro masáže a také venkovní i krytý bazén. O patro níže jsou sauny, parní lázně a samozřejmě nechybí ani ochlazovací bazén. Relaxovat pak můžete v krásné zahradě nebo moderně zařízených odpočívárnách s výhledem na okolní přírodu. A co u hostů vítězí?

„Nejoblíbenější jsou sauny, saunové rituály, masáže a také dobré jídlo,“ odpovídá bez váhání Jiří Rotbauer, který v hotelu už přes šest let pracuje jako masér a saunový mistr. Mimochodem, saunové rituály v jeho podání patří k tomu nejlepšímu, co v hotelu zažijete.

A jak Jiří správně zmínil, další chloubou hotelu je kuchyně. I tady je doslova cítit propojení s okolím. Na výběr jsou regionální speciality všeho druhu. Hovězí maso nebo ryby se pak pod taktovou zkušených kuchařů doslova rozplývají na jazyku. Přípravu jídla můžete díky otevřené kuchyni osobně sledovat a během toho třeba prohodit i pár slov s kuchařem. Hotel navíc razí koncept all-inclusive, takže veškeré pokrmy, ale i výborné lokální víno a pivo, jsou zahrnuty v ceně.

Za zmínku pak stojí mléčné produkty, které do hotelu z nedaleké rodinné farmy dodává Stefan Enzehofer. Jeho krávy se pasou na okolních loukách, o čerstvosti mléka, jogurtů nebo sýrů tak nemůže být pochyb. „Právě na čerstvosti našich produktů si zakládáme. V tom tkví naše kvalita. Jsme velmi pyšní, že jsme dodavateli hotelu,“ říká mi Stefan během prohlídky farmy, kterou vede společně se svou manželkou. Orientují se hlavně na bezprostřední okolí Bad Leonfeldenu a své výrobky dodávají v okruhu 15 kilometrů od farmy.

Kromě polohy hned za hranicemi skýtá hotel pro české turisty i další výhody. „Speciálně v tomto hotelu máme mnoho českých kolegů. Jsem hrdá na to, že pracují na recepci, ve wellness i v naší kuchyni, takže se dá všude v hotelu domluvit česky,“ popisuje Eva Maria Blommertová.

Z hotelu rovnou do korun stromů

Od září navíc hotel navázal přeshraniční spolupráci s Rodinným areálem v Lipně nad Vltavou, který je vzdálen jen 20 minut jízdy autem. „Kromě krásné vodní nádrže tam je i Stezka korunami stromů, na kterou mají naši hosté vstup zdarma,“ láká ředitelka.

Cesta z Bad Leonfeldenu do Lipna opravdu není dlouhá a i na české straně si navázání nové spolupráce náramně pochvalují. „V cestovním ruchu platí, že návštěvníka nezajímají hranice. Pokud sem lidé vyrazí, tak se nejenom podívají z úžasné výšky 941 metrů, ale ten více než půlkilometrový úsek půjdou pěkně v klidu, v pohodě, pomalu, zažijí spoustu adrenalinových atrakcí, jako je adrenalinová síť nebo přes 50 metrů dlouhý tobogán,“ láká návštěvníky na Stezku v korunách stromů tiskový mluvčí Rodinného areálu Lipno Jiří Gruntorád.

Lipno ale toho ale samozřejmě nabízí mnohem více. Můžete si užít třeba romantickou procházku v místní Marině. A pokud vám vyhládne, na náměstíčku je stylová restaurace Stodola nebo cukrárna Povidloň pojmenovaná podle oblíbené pochoutky.

„Je to typická šumavská specialita. My jsme ji akorát předělali do moderní podoby, takže to není velký hutný řez, ale udělali jsme to ve formě francouzského éclairsu plněného smetanovo-tvarohovou náplní a nahoře naše domácí povidla a švestky v karamelu,“ líčí šéfcukrář Michal Mandys.

Hranice jsou zkrátka jen na papíře a turisté si můžou bez omezení užívat krás, zábavy i odpočinku jak na české, tak rakouské straně. Přesně takový přístup se snaží tato nově navázaná spolupráce propagovat. A vydělat na tom můžou ve finále všichni.

Tagy:
kuchyně příroda hotel Rakousko louka lázně zábava Lipno wellness Česko Komerční sdělení Stezka korunami stromů statek Lipno nad Vltavou Vodní nádrž Lipno Falkensteiner Hotel Bad Leonfelden