Lyžaři, máte smůlu. Vleky stále nejezdí, policie je zastavila i v Telnici

Policie v Telnici nedovolila spuštění vleků.

Situace na horách

České hory sice zažívají víkendový nápor výletníků, návštěvníci ale musí i nadále skousnout přísná protipandemická opatření. Stále se týkají i vleků. Třeba skiareál Telnice na Ústecku je chtěl původně během tohoto víkendu spustit, policie to ale nedovolila. Upozornila provozovatele na platnost usnesení, které zakazuje přepravu lidí za účelem lyžování. To, že se vleky v sobotu nerozjedou, potvrdil i vedoucí provozu telnického areálu Ivan Soukup.

Provozovatel telnického skiareálu v týdnu na sociálních sítích vyzýval lyžaře, aby na svahy přijeli, že vleky spustí. Vládní kompenzace podle něj na pokrytí finančních ztrát zdaleka nestačí. Nakonec to ale dopadlo jinak, přestože bylo podle Soukupa na zahájení provozu vše připraveno.

„Ještě v pátek odpoledne byla právní situace taková, že podle nás dovolovala provoz zahájit. Pak vyšlo usnesení vlády, že zákaz přepravy lidí za účelem lyžování je prodloužen,“ uvedl Soukup.

Zákaz platí podle protiepidemického systému PES v pátém, nejvyšším stupni. Index rizika má k dnešku podle webu ministerstva zdravotnictví hodnotu 69, což odpovídá čtvrtému stupni. Ministr zdravotnictví Ivan Blatný (za ANO) v pátek uvedl, že s otevřením skiareálů se ale nedá počítat dřív než na přelomu měsíce.

Na parkovišti u areálu v Zadní Telnici bylo dnes ráno několik aut. Lyžaři sledovali rozsvícený svah, na němž později světla zhasla.

„Byli jsme připraveni, měli jsme zajištěné koridory pro rozestupy, roušky za deset korun pro ty, kteří by je neměli. Na dodržování opatření mělo dohlížet pět lidí. Bohužel, pokud by nám to policie zastavila, tak to nemá smysl,“ uvedl Soukup.

Policisté jsou na místě

„Jednáme,“ řekla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Přestupky proti vládním nařízením policisté řeší domluvou, pokutou na místě nebo oznámením správními orgánu. Několik lyžařů zatím čeká u dolní stanice lanovky na další dění.

Tagy: