Do školy jen na osm let? Mach by řešil penzijní reformu specificky, Hraba upozornil na úskalí

Senátor Hraba a ekonomický poradce Mach

Co na to vaše peněženka 20.11.2023

Jediné, co politici za 30 let umí, je zvyšovat věk odchodu do důchodu. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to řekl ekonomický poradce SPD Petr Mach a uvedl vlastní návrh řešení. Narážel tím na ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL), podle kterého se věková hranice pro odchod do penze bude postupně zvyšovat. Podle Macha by se mohla zkrátit povinná školní docházka, a tím dostat do systému více peněz. Druhý z hostů senátor Zdeněk Hraba (STAN) přikývl, že i to by mohlo zčásti fungovat, ale uvedl i jedno úskalí.

Mach podotkl, že posouvání hranice věku pro odchod do důchodu ale není jediný problém. Jde také o to, že se odsouvá doba, kdy lidé začínají pracovat. „Vrátil bych osmiletou školní docházku. Šlo by se o rok dřív na střední školy, studenti by končili v osmnácti, a ne v devatenácti. Vysokou školu ne ve 24, ale ve 23 a celý ročník 100 tisíc lidí by byl na tom trhu práce o rok déle. Tím pádem by si vydělávali o rok dříve a platili by i státu příspěvky, mimo jiné na sociální zabezpečení,“ navrhuje Mach.

ČTĚTE TAKÉ: Ostrá slova ekonoma: Na důchod nemá být nárok. Ať si Češi víc spoří, peníze nerostou na stromě

„Tohle určitá možnost je,“ připustil Hraba. „Na druhou stranu dostanete na trh 100 tisíc lidí, kteří mohou zvyšovat nezaměstnanost,“ doplnil senátor.

Vyvolení půjdou do důchodu dříve?

Co se dále Machovi nezamlouvá, je připravovaný rejstřík náročných profesí, který dá zelenou pro dřívější odchod do penze. Podle něj jde o návrat do socialismu. „Baletky a horníci odcházeli v jiném věku než ostatní, ale my žijeme v 21. století. Někdo možná dělá horníka tři roky, ale pak dělá dva roky v chemickém průmyslu a pak pět let v obchodě. Nemůžeme udělat jednoduše, že ty jsi byl horník, ty jdeš do důchodu takhle, ty jsi baletka a půjdeš jinak. To v dnešní době není možné,“ kroutil hlavou ekonomický poradce.

„Těch variant, jak vyřešit, aby důchodci dostávali, pokud možno, hodnotově stejnou penzi vzhledem k cenové hladině ale moc není,“ oponoval senátor Zdeněk Hraba (STAN). Uvedl, že lze buď zvýšit věk odchodu do důchodu, nebo snížit penze. „Pokud nechceme zvyšovat věk odchodu, tak si ale musíme říct, kde vezmeme na to, aby byl ten systém udržitelný,“ dodal.

Tagy:
Marian Jurečka věk STAN senátor SPD důchody Zdeněk Hraba ekonomický poradce Co na to vaše peněženka Petr Mach