Svoboda: Macron udělal fantastický tah, Scholz by se měl učit. Pomůže mu i sport

Francouzský prezident Emmanuel Macron na návštěvě USA

360° (163)

Rozpuštění parlamentu je od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona fantastický tah, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Dodal, že německý kancléř Olaf Scholz by se měl od francouzské hlavy státu učit. Macronovi mohou podle Svobody pomoci společensky lákavá témata, jakými jsou třeba Tour de France nebo evropský fotbalový šampionát.

„I když stranu francouzského prezidenta porazila krajní pravice Marine Le Penové, zaslouží si Macron poklonu. Rozpustit parlament byl fantastický tah. Dal tak najevo, že chce mít plný mandát při sestavování nové elity Evropské unie, který může získat jen v domácích volbách,“ zhodnotil exministr.

K TÉMATU: Koketování se svastikou je nepřijatelné, kritizoval Vondra. Nafackoval bych si, hájil se Turek

Francouzská hlava státu si podle něj chce touto šokovou terapií zvýšit šanci na úspěch. „Kalkuluje a má odvahu k takovým radikálním krokům. V tomto směru by se o něj mohl učit kancléř Scholz, jehož SPD se propadla,“ pronesl Svoboda.

Bývalý předseda lidovců rovněž připomněl scénář, podle něhož chce Macron dostat Le Penovou do vlády, aby se v očích Francouzů „zašpinila“. „Bude muset hlasovat a podílet se na vytváření Evropy, jednat o kompromisech s Italy nebo o novém sestavení Evropské komise. S tím ponese i spoluzodpovědnost,“ podotkl v pořadu 360°.

Macronovi by prý mohly pomoci i nadcházející významné sportovní události. „Počítá také s tím, že mnoho lidí bude sledovat Tour de France nebo EURO, diskutovat se bude i o olympiádě. Politické dění zdynamizoval,“ je přesvědčen Svoboda.

Za tichého vítěze voleb označil italskou premiérku Giorgiu Meloniovou. „Bez frakce ECR, kterou bude svým způsobem řídit, se nejspíše v evropské politice nesestaví nic. Proto kolem ní musí chodit hezky a tiše i Ursula von der Leyenová, která se svou lidoveckou frakcí vyhrála eurovolby,“ dodal exministr.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Předčasné volby ve Francii jsou nejistou sázkou Macrona, tvrdí experti. Radovat se může krajní pravice

Tagy: