Experti: Předčasné volby ve Francii jsou nejistou sázkou Macrona, radovat se může krajní pravice

Emmanuel Macron čelí obvinění z toxické maskulinity.

Zlámalová o situaci ve Francii po eurovolbách

Klání o posty v Evropském parlamentu ovládlo ve Francii nacionalistické Národní sdružení (RN) Marine Le Penové. Rozhodnutí prezidenta Emmanuela Macrona vypsat nové parlamentní volby může být podle expertů nejistou sázkou, která se mu může vymstít a vést k posílení nacionalistických proudů. Podobná situace může nastat i v Německu. Píšou o tom weby Sky News a CNN.

Macron se svým rozhodnutím vydal riskantní cestou. Ve hře je totiž šance, že díky tomu výrazně posílí krajní pravice, tvrdí web Sky News.

K TÉMATU: Posílení krajní pravice a pád Zelených. Voliči vybrali nové europoslance, co od nich očekávat?

Jednou z možností, proč se prezident k takovému kroku přiklonil, může být přesvědčení, že Francouzi ve volbách do tamního parlamentu vystaví tomuto politickému směřování, které je označováno za extrémistické, stopku. Web však upozorňuje, že je vysoce nepravděpodobné, že by lidé za pouhé tři týdny nenásledovali preference z eurovoleb.

Zopakuje-li se úspěch RN v předčasném hlasování, Macronovi nejspíše nezbyde nic jiného, než nabídnout straně Le Penové premiérské křeslo. Podle politického experta Richarda Corbetta může prezident kalkulovat s tím, že pokud křeslo předsedy vlády převezme samotná šéfka nacionalistů, udělá během tří let ve funkci chybné kroky, které ohrozí její šance v prezidentských volbách v roce 2027.

Nyní je však jisté, že o post premiéra v případě úspěchu zažádá 28letý znovuzvolený europoslanec za RN Jordan Bardella. Expert předpokládá, že Le Penová tímto způsobem může působit skrze mladého politika a současně nebýt spojována s případnými přešlapy.

Corbett rovněž zdůraznil, že pokud by šéfka nacionalistů převzala úřad po Macronovi, mělo by to obrovské důsledky, jelikož francouzský prezident disponuje značnou mocí. Velké změny by mohly nastat v otázkách ekonomiky, migrace, zelené transformace, ale i v postavení samotné EU.

K výraznému přepsání politické mapy Francie může dojít i podle korespondentky CNN Melissy Bellové. „Krajní pravice posílila i v dalších státech, nejsilnější v EU přesto je středová politika reprezentovaná lidoveckou frakcí. Takové rozložení europarlamentu může významně pohnout směřováním Evropy,“ objasnila.

Macron chce udělat z Le Penové papírového draka

„Nejsem si jistá, o co se Macron snaží. Z jeho strany to nebyl šťastný krok,“ pronesla ve vysílání CNN Prima NEWS europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti), která obhájila svůj mandát.

Podle komentátorky Lenky Zlámalové jednal francouzský prezident unáhleně. „Chce hlavně ukázat, že Le Penová v parlamentních volbách nezopakuje se svou stranou takový úspěch,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS.

Připomněla, že Francouzi vybírají svou vládu dvoukolově. „Šéfce krajní pravice se ve většinových volbách zpravidla nedaří. I když v evropském klání zvítězila i minule, od Macronovy strany ji dělila dvě procenta. Nyní rozdíl činí téměř 16 procent (RN získalo 31,4 procenta, koalice vedená Macronovým hnutím má 14,6 procenta hlasů, pozn. red.). Prezident tak chce dokázat, že Le Penová je papírový drak a v interní politice tak silná není,“ poznamenala komentátorka.

„Rozhodl jsem se, že vám dám znovu šanci rozhodnout o budoucnosti našeho parlamentu ve volbách,“ uvedl Macron v krátkém televizním vystoupení po zveřejnění prvních odhadů výsledků eurovoleb. První kolo voleb vypíše na 30. června, druhé na 7. července.

Bavorský premiér: Tahle vláda je vyřízená

V Německu požaduje vypsání předčasných parlamentních voleb po vzoru Francie bavorský premiér Markus Söder, podle něhož vláda sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze přišla v eurovolbách  o mandát.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Turek, Vondra i Konečná. Kdo bude hájit české zájmy v europarlamentu?

Představitelé vítězné konzervativní unie CDU/CSU už v neděli večer po zveřejnění odhadů vyzvali Scholze, aby ve Spolkovém sněmu požádal o důvěru. Sociální demokracie (SPD) se za kancléře postavila, ve straně se ale hovoří o potřebě změn.

„Tahle vláda je v zásadě vyřízená,“ prohlásil v pondělí Söder, který je zároveň předsedou Křesťansko-sociální unie (CSU), bavorské sestry celoněmecké Křesťanskodemokratické unie (CDU).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Spolu ovládlo města, ANO triumfovalo v regionech. Podívejte se, jak se volilo ve vaší obci

Tagy: