Macron ještě letos dorazí do Prahy, v plánu je nová dohoda s ČR, říká velvyslanec Fleischmann

Francouzský prezident Emmanuel Macron by měl ještě letos zamířit na návštěvu České republiky. Redakci CNN Prima NEWS to řekl český velvyslanec ve Francii Michel Fleischmann. Cesta do Prahy by mohla proběhnout v listopadu. Plánovaná návštěva je důkazem výborných vztahů mezi Českem a Francií, které jsou na nejlepší úrovni v historii, zdůraznil velvyslanec. Ministerstvo zahraničí ani francouzské velvyslanectví informaci doposud oficiálně nekomentovaly.

„Emmanuel Macron se setká s prezidentem a premiérem. Plánují podepsat strategický plán spolupráce. Ten se připravuje minimálně rok. Jeho obsahem je definice mnoha oblastí spolupráce mezi ČR a Francií, a to nejen po stránce politické, ekonomické, průmyslové, ale také kulturní či školské. Ne, že by takové dohody už neexistovaly, ale doteď to bylo méně obšírné. Tato smlouva půjde do většího detailu, bude konkrétnější,“ řekl český ambasador ve Francii pro CNN Prima NEWS.

Podle Fleischmanna se bude smlouva soustředit především na ekonomickou oblast. „Není to zatím zcela dokončené, ale bude obsahovat mnohem větší investiční plán Francie vůči Česku. Disproporce mezi exportem Česka do Francie a importem Francie k nám je značná. Momentálně je znatelně vyšší export Česka do Francie než naopak. Proto by se měly vyhledávat veškeré cesty k tomu, aby se to zlepšilo,“ popsal Fleischmann.

Smlouva by měla také podchytit problematiku dostavby jaderné elektrárny v Dukovanech. „Jde o otázku francouzské kandidatury pro dostavbu Dukovan, možná i stavby dalších jaderných elektráren. Tam zatím posun není, ale víme o tom málo, jelikož to mají v rukou zodpovědné komise. Studují tři konkrétní nabídky, aby pak navrhly tu, která jim připadá nejlepší. Posun existuje, jen o něm zatím nevíme, protože je v utajení,“ doplnil velvyslanec pro CNN Prima NEWS.

Ministerstvo zahraničních věcí na dotaz CNN Prima NEWS, zda Macron skutečně ještě v tomto roce zamíří do Prahy, informaci nepotvrdilo ani nevyvrátilo. Zprávu zatím nechtěla komentovat ani francouzská ambasáda v Praze. Tisková mluvčí českého prezidenta Petra Pavla Markéta Řeháková na dotaz nereagovala, stejně jako zbytek tiskového oddělení prezidentské kanceláře.

Macron v Praze zahajoval svůj projekt

Macron do Prahy naposledy zavítal loni. Zamířil sem na pražský summit Evropského politického společenství, kterého se zúčastnilo na čtyřiačtyřicet státníků z Evropy i blízkého okolí. Autorem myšlenky takové akce, která má sdružovat státy Evropy a přilehlých zemí, je právě francouzský prezident.

Na summitu se Macron podruhé setkal s premiérem Petrem Fialou. Poprvé spolu jednali 7. června 2022 v Paříži, konkrétně o válce na Ukrajině a jejích dopadech nejen na Evropskou unii.

PODÍVEJTE SE: Jak Francie přitvrdila na školách?

S prezidentem Petrem Pavlem se francouzský prezident už také setkal, a to v únoru na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Ani pro jednu stranu tak nepůjde o první setkání.

Macron do Česka zavítal na oficiální cestu v roce 2018, kdy se setkal s bývalým prezidentem Milošem Zemanem. Francouzský prezident sem tehdy zamířil v době vrcholících oslav 100. výročí vzniku Československa.

Tentokrát bude mít jeho návštěva kromě symbolického charakteru také praktičtější dopad. Obě země plánují redefinovat vzájemné vztahy a ratifikovat novou dohodu.

Celý rozhovor s českým velvyslancem ve Francii Michalem Fleischmannem čtěte již brzy na webu CNN Prima NEWS.

Tagy: