REPORTÁŽ z olympijské Paříže: Macron sliboval fenomén. Čas se krátí a po přípravách ani vidu

Do olympiády v Paříži zbývá méně než rok a prezident Emmanuel Macron hlásá, že Francie uspořádá hry na nejvyšší úrovni. Ve městě nad Seinou byste to ale poznali jen stěží, píše z místa spolupracovník CNN Prima NEWS Vladimír Rauš.

„Práce běží v plném rozsahu, zapojila se do nich různá ministerstva a prefektura Paříže. Jsem přesvědčen, že všechno zvládneme na nejvyšší úrovni. Věřím, že naše hry zanechají ve světě výraznou stopu a stanou se největší událostí svého druhu,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Francie přitvrzuje v boji proti náboženským symbolům ve školách. Muslimkám zakáže abáju

Poslední věta není jen obecné klišé, má zvláštní význam. Paříž totiž touží vyniknout zejména v porovnání s olympiádou, kterou hostil Londýn v roce 2012. Předčit odvěkého anglického rivala je pro každého Francouze věcí národní hrdosti.

Nicméně oko nezaujatého pozorovatele stěží pozná, že monstrózní sportovní akce už je za rohem. Olympiádu ve městě nepřipomíná absolutně nic. Žádná reklama, plakáty či jiné symboly. Jediný odkaz na blížící se událost autor těchto řádků spatřil na náměstí před Hôtel de Ville, kde sídlí pařížská správa. Tam jsou instalovány olympijské kruhy a logo her. Největší popularitě se těší u místních kluků, kteří honí fotbalový míč a využívají je jako branky.

Po olympijských suvenýrech ani vidu

Olympiáda vypadá jako chudá příbuzná dokonce i v porovnání se Světovým pohárem v ragby, který proběhne ve Francii na podzim. Na rozdíl od ní tuto událost propagují reklamní panely v centru Paříže a poblíž stanic metra.

Stejně tak překvapuje absence jakýchkoliv upomínkových předmětů, spojených s budoucími olympijskými hrami. Městem brouzdají zástupy turistů lačných po každé aspoň trochu zajímavé maličkosti. Jen v jednom odlehlém obchodě se mi podařilo objevit poličku s olympijskými maskoty.

Červený plyšový tvor jménem Phryge symbolizuje tradiční frygickou čapku a stojí 15 eur. V obchodě ticho jako na hřbitově Père Lachaise. Po celou dobu, co jsem zkoumal maskoty, do něj nepáchla živá duše.

Olympiáda ve stínu nepokojů

Odpověď, proč tomu tak je, mi nečekaně poskytla sousedka z paneláku. „Víte, pane, lidé v Paříži nyní vůbec nemají myšlenky na nějakou olympiádu. Sotva se vzpamatováváme po té hrůze, co jsme tady zažili před měsícem. Nepořádky, rabování, zapalování aut. Báli jsme se o holý život,“ vysvětlila Isabelle.

Ve čtvrti Aubervilliers, kde jsem si na několik dní pronajal byt, působila postarší paní se světlou pletí a perfektně artikulovanou francouzštinou poněkud cizorodě. Tady bydlí vesměs přistěhovalci – černoši, Arabové, Asiati. O tom, že zrovna toto předměstí se stalo jedním z epicenter nedávných nepokojů, svědčí také zevnějšek některých obchodů. Rozbité výlohy v nich zakrývají stahovací rolety.

Za takových okolností francouzské úřady asi opravdu nemohou věnovat olympiádě veškerou pozornost. Sportovní klání se zkrátka musejí trochu upozadit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Francií otřásá brutální znásilnění a mučení. Žena bojuje o život, lékaře zranění šokovala

Plážový volejbal pod Eiffelovkou

Připravenost pořadatelů lze posoudit také podle stavu olympijských stavenišť. Je to největší oříšek pro organizační výbor každých her. Francouzi mají ale tuto úlohu značně ulehčenou. Významná část soutěží za rok proběhne uprostřed architektonických památek Paříže.

Například dálkoví plavci si zazávodí v blízkosti mostu Alexandra III. Zde také bude dojezd cyklistické časovky a cíl maratonců, kteří budou startovat na Invalidovně. Světoznámá Eiffelova věž pochopitelně nemůže zůstat stranou. Pod ní se bude hrát plážový volejbal. Je asi zbytečné zmiňovat, že žádný písek tam zatím není. Prostor u Eiffelovky se tradičně hemží prodavači suvenýrů a falešných dámských kabelek.

Další olympijské soutěže proběhnou na sportovištích, která už byla dávno postavena. Kupříkladu tenisový turnaj se uskuteční na kurtech známého stadionu Rolanda Garrose. Stejná aréna přivítá taky finálové zápasy v boxu. Basketbal se bude hrát v hale Bercy, tamtéž proběhnou klání ve sportovní gymnastice a skocích na trampolíně. Zážitek na celý život si s sebou odvezou moderní pětibojaři a reprezentanti v jezdectví. Představí se totiž v královské rezidenci Versailles.

Práce v plném proudu? Těžký omyl

Jedním z center budoucí olympiády se stane slavný Stade de France ve čtvrti Saint-Denis. Domovská aréna francouzské fotbalové reprezentace na čas zapomene na kulatý míč a bude si zvykat na oválnou merunu. Tady totiž proběhnou zápasy v sedmičkovém ragby a také atletické závody.

Navštívil jsem osmdesátitisícový svatostánek, abych zkontroloval stav olympijských příprav. Ještě z dáli mě přivítal řev motorů. „Práce jsou v plném proudu,“ pomyslel jsem si. Těžký omyl. Kolem stadionu kroužil osamělý bagr, který nakládal nějaké haraburdí. „Bienvenue!“ plápolaly ve větru vlajky, lemující okolí Stade de France. Pozdrav vyzněl do prázdna. Všude kolem ani noha.

Naděje na poslání řidiče bagru se taky ukázaly jako liché. Podle dělníka se všechno směřuje k výše zmíněnému Světovému poháru v ragby. Ten se má slavnostně odstartovat zápasem Francie a Nového Zelandu 8. září. O nadcházejících hrách muž nic nevěděl.

Hala pro obrazy a sochy

Dnes se v Paříži staví jenom dvě nová sportoviště – Olympijské centrum vodních sportů v Saint-Denis a lezecké centrum v Le Bourget. K nim se ještě dá zahrnout obsáhlá rekonstrukce proslulého Velkého paláce – Le Grand Palais, kde budou bojovat šermíři. Táhne se už od roku 2020 a má být ukončena letos na podzim. Po toto období byla obrovská sbírka muzea přesídlena do provizorní výstavní haly, kterou umístili nedaleko Eiffelovy věže na Champ-de-Mars.

Tato prozatímní náhrada s přiléhavým názvem Le Grand Palais Éphémère (Pomíjivý velký palác) je de facto jedinou hotovou budovou, postavenou pro olympijské hry. Paradoxně je určena pro obrazy a sochy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ruští fotbalisté v Česku? Nereprezentují svou zemi, vysvětlil Bartoš. Nacher rozhodnutí nechápe

Tagy:
Francie Olympijské hry Paříž Olympiáda reportáž olympijské hry Letní olympijské hry 2024