Plán ČR na zajištění munice je významný, řekl Macron. Demisi, křičeli na něj lidé na Hradě

Na Pražský hrad přijel francouzský prezident Emmanuel Macron.

Na Pražský hrad přijel francouzský prezident Macron

Rusko nesmí zvítězit ve válce na Ukrajině. Je nutné podporovat ukrajinský lid a tamní armádu tak dlouho, jak to bude třeba. Francouzský prezident Emmanuel Macron to řekl na tiskové konferenci po úterním jednání s českým protějškem Petrem Pavlem v Praze. Macron také řekl, že česká iniciativa na zajištění munice pro Ukrajinu v zemích mimo Evropskou unii je významná. Francie se k ní připojí, dále o tom budou jednat ministři obou zemí.

Macron dorazil na Pražský hrad čtvrt hodiny po poledni. Na jeho příjezd na Hradčanském náměstí čekaly asi tři stovky lidí. Někteří přihlížející na něj křičeli, ať odstoupí.

ČTĚTE TAKÉ: Francie do své ústavy zakotvila právo na potrat. Zákonodárci rozhodli drtivou většinou

Pavel v pátek při návštěvě Lucemburska potvrdil, že se k iniciativě k zajištění munice pro Ukrajinu ve třetích zemích zatím přihlásilo asi 15 zemí. Zájem zapojit se má mimo jiné právě Francie. Plán český prezident v polovině února představil na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Řekl, že Česko v mimounijních státech lokalizovalo 500 tisíc kusů dělostřelecké munice ve standardní ráži NATO a dalších 300 tisíc kusů v sovětské ráži.

Pavel v úterý uvedl, že se s Macronem shodl na tom, že jedinou cestou je pokračovat v podpoře Ukrajiny. „Nejenom proto, že to vidíme jako principiálně správné, ale také proto, že nechceme, aby Rusko se svým viděním světa uspělo,“ řekl prezident. Chceme žít ve světě, kde jsou pravidla respektována a platí stejně pro větší i menší země, uvedl. Podle české hlavy státu mají prezidenti stejný pohled na možnosti vývoje situace i na možné způsoby řešení.

Český prezident je pro hledání nových forem pomoci Ukrajině včetně diskuse o možné přítomnosti v zemi. „Možností je opravdu hodně. Myslím, že je čas pro to, abychom se o nich vážně bavili. Odmítává stanoviska přisuzuji tomu, že je obava, abychom nehovořili o vyslání bojových jednotek na Ukrajinu, protože tím by opravdu mohlo dojít k překročení pomyslné červené linie. Ale o tom nebyla řeč. Bavíme se o formách asistence,“ dodal Pavel.

K vojenskému materiálu Macron sdělil, že Evropa urychlila svoji výrobu, dodala veškeré dostupné zásoby, ale potřeby Ukrajiny jsou takové, že je potřeba jít nad rámec skladových zásob. „Musíme oslovit neevropské země, musíme čelit krátkodobým potřebám, co se týče munice na Ukrajině,“ poznamenal.

Odpoledne Macron s Pavlem uctili na Palachově náměstí v Praze památku obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a položili věnce k pamětní desce Jana Palacha. Pietního aktu se zúčastnila také rektorka UK Milena Králíčková a děkanka Filozofické fakulty Eva Lehečková.

Po programu s Pavlem zamířil Macron do Strakovy akademie na jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS). Probírali mimo jiné obrannou spolupráci, energetiku či ruskou invazi na Ukrajinu. Rovněž podepsali akční plán strategického partnerství obou zemí na roky 2024 až 2028. Dokument upravuje vzájemnou spolupráci v mnoha odvětvích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na bezpečnost olympiády dohlídne AI, říká místostarostka Saint-Denis. Terorismu se nebojí

Tagy: