Magický comeback Goggiové. Před třemi týdny si zlomila nohu, teď má stříbro ze sjezdu

V posledních sezonách je Sofia Goggiová hegemonkou sjezdu. Z tohoto pohledu může být stříbro z olympijského závodu zklamáním. Ale druhý nejcennější kov se promění v totální výhru, když vezmeme v potaz, že se před třemi týdny dozvěděla, že utrpěla frakturu holenní kosti. Italská lyžařka napsala jeden z nejlepších příběhů probíhající největší sportovní akce.

Je vůbec Goggiová člověk? Takovou otázku si často pokládají experti. Její kariéru dlouhodobě brzdí vážná zranění, ovšem to italskou závodnici nesráží na zem. Psychicky je velmi odolná a platí za mistryni rychlých návratů. Nesejde na tom, jestli si něco zlomila, případně si poranila koleno.

„Ona je z jiného materiálu a už nám to několikrát ukázala. Umí jít přes bolest a teď v Pekingu – i po tomto zranění – může podle mě klidně sjezd vyhrát. Když si něco dá do hlavy, jde za tím. Uvidíme, jak moc ji to bude limitovat,“ komentovala před olympiádou tuhý kořínek Goggiové bývalá lyžařka Lucie Hrstková-Pešánová. „Pro mě je to nepochopitelné. Musí v tom být nějaké čáry,“ dodala.

I když olympijská šampionka ve sjezdu z minulé olympiády v Pchjongčchangu a vítězka 12 závodů Světového poháru v této disciplíně 23. ledna utrpěla zlomeninu holenní kosti, rozhodla se do Pekingu vyrazit. „Jestli je to Boží plán, musím ho přijmout,“ řekla 29letá Goggiová krátce po zranění, když zahájila intenzivní rekonvalescenci.

Na hrách v Číně si doposud dopřávala klid, vynechala i oblíbené super-G. Upínala se k závodu, ve kterém je nejsilnější. A jakmile v úterý vyrazila na trať, nebylo vůbec znát, že by její tělo mělo být v jakémkoliv nepořádku. Coby 13. závodnice v pořadí projela cílem s velkým náskokem 41 setin sekundy. Řvala nadšením, možná už si myslela, že to bude stačit na zlato. K tomu dala pořádného „hubana“ kameře.

Nejhezčí kov ji sice o čtyři minuty později sebrala Švýcarka Corinne Suterová, ale i tak se Goggiová se stříbrem v kapse po velkých lapáliích postarala o jeden z top příběhů aktuálních zimních olympijských her.

„Pořád je to medaile. Je to skvělá medaile. Je to neuvěřitelná medaile vzhledem k tomu, co se posledních dvacet dní dělo,“ uvedla sama Goggiová.

Je to pro ní náplast za zmeškané loňské mistrovství světa doma v Cortině d'Ampezzo. I před touto velkou akcí se ocitla na marodce – vážně si poranila koleno. Tehdy bylo vyloženě nemožné se vrátit včas. Jiné lyžařky by odpískaly krátký zbytek sezony, ona však ještě aspoň ve Světovém poháru odjela několik závodů.

Tagy:
Peking zranění lyžování sjezd úraz Olympijské hry zlomenina olympijské hry alpské lyžování sport Čína Sofia Goggiová Corinne Suterová Lucie Hrstková-Pešánová stříbrná medaile Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 Zimní olympijské hry 2018