Maláčová se každé ráno probouzí s potřebou rozházet desítky milionů, kritizuje Klaus

Václav Klaus

360° 4.10.2021

Každé ráno se paní Maláčová probudí a navrhne zvýšit pro někoho peníze o pár desítek milionů či miliard, pustil se do ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) bývalý prezident Václav Klaus v pořadu 360° televize CNN Prima NEWS. Upozornil ale na to, že tyto peníze Česko nemá a musí se natisknout. Nelíbí se mu následné zvyšování inflace a růst cen.

„Maláčovštiny jsou nepřetržité uvolňování opasků. Každé ráno se paní Maláčová probudí a navrhne zvýšit pro někoho peníze o pár desítek milionů či miliard, ač ty peníze nemáme – čili se musí natisknout,“ pustil se do ministryně Václav Klaus.

Varoval, že lidé nemají volit sociální demokratku ani Piráty. „Pokud neopustíme tuhle hrůzu a někdo dá minihlas Maláčovým a podobným, skončíme beznadějně. O Pirátech ani nemluvme,“ podotkl někdejší prezident s tím, že slovní spojení „utahování opasků“ je spojené se „zlým Klausem“.

„Já jsem vždycky odmítal, že bych je utahoval, jen jsem je držel utažené,“ řekl.

Nelíbí se mu totiž následné zvyšování inflace. „To je měnový jev, projev nerovnováhy. Do ekonomiky se ve snaze uspokojit populistické zájmy valí ohromné peníze, lidé to začínají vnímat. Inflace je neskonale vyšší než 4,1 procenta a to, že banka mluví o dvou procentech, je žertík,“ kritizoval exprezident v pořadu CNN Prima NEWS.

Na inflaci doplatí důchodci i lidé s pevnými příjmy

Připomněl, že inflace je jeho životní téma. „Měl jsem ji jako disertační práci a napsal jsem o ní úplně nejvíc. Zásadně brojím proti slovu zdražování. To je výrok centrálně plánované ekonomiky, což byl orgán, který řekl, že zvýší nějakou cenu,“ uvedl Klaus.

Podle něj na trhu existuje velká poptávka, ale málo zboží. „Zastavit spirálu je strašně obtížné, vyžaduje to rozumnou politiku a jinou společnost, než je naše změklá a nároková,“ řekl.

Upozornil také, že na inflaci doplatí všichni. Nejvíce však důchodci a lidé pevnými příjmy. Rychlé řešení ale podle Klause neexistuje, vyžaduje hlubší společenskou změnu.

Tagy: