Prymula píše lékařům: Zdržte se slov o chřipečce. Slibuji vám malou odměnu

Roman Prymula

Prymula vyzval lékaře k tomu, aby svými vyjádřeními nezlehčovali současnou situaci

„Zdržte se, prosím, vyjádření o malé chřipečce,“ píše ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) o koronaviru lékařům v otevřeném dopise. Zároveň zdravotníky žádá o podporu, slibuje malou odměnu a připravuje je i na to, že situace se nemusí zlepšit a složitější období může přijít ještě na jaře.

„Někteří z nás z různých důvodů onemocnění podceňují, všechna fakta však ukazují, že to běžná ,chřipečka‘ skutečně není. Ať máte motivaci jakoukoliv, prosím, zdržte se těchto vyjádření aspoň nyní,“ žádá lékaře v dopise ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Prymula: Slibuji malou odměnu

Zároveň Prymula lékařům slibuje „malou odměnu“ a žádá je o výdrž a podporu. „Vím, že administrativa a byrokracie systému je nekonečná, ale slibuji, že zaslouženou malou odměnu vám v lůžkových zařízeních najdete ve výplatě za říjen. Čeká nás možná ještě složitější období než na jaře,“ pokračuje v dopise ministr.

Malou odměnou zřejmě myslí slíbené odměny, které by měly lékařům ale podle dřívějších vyjádření lékařských odborů dorazit až v listopadové výplatě. Na peníze zdravotníci čekají už od března.

Podceněním epidemie jsme se podle Prymuly dostali do situace, kdy dramaticky narůstá počet hospitalizovaných a bohužel i zemřelých. „To na vás bude klást zvýšené nároky. Bez vás ale tuto situaci nezvládneme a nezvládnu ji ani já, a proto vás žádám o vaši podporu,“ uzavřel dopis Prymula.

Směřuje tak především na ty, kteří onemocnění COVID-19 zlehčují a žádají o zrušení opatření. Právě taková žádost se objevila v petici, pod kterou se podepsal například prezident České stomatologické komory Roman Šmucler nebo kardiochirurg Jan Pirk.

Ministr lékařům dále vzkázal, že ale nechce být pouze ministrem pro COVID-19, ale pracovat chce i na jiných věcech. Aktuálně se řeší nová úhradová vyhláška, která by měla pro lékaře znamenat více peněz za jednotlivé provedené zákroky.

„Musíme poskytovat v maximální možné míře i standardní péči a nezanedbávat ostatní diagnózy. To, že na ostatní choroby umírá více lidí než na COVID-19, je jistě pravdou. Ale vývoj rozhodně nelze bagatelizovat,“ dodal Prymula v poselství pro zdravotníky.

Ministra v jeho názoru podporují i prezident České lékařské komory Milan Kubek a předseda lékařských odborů Martin Engel. „V každém případě s dopisem souhlasím a stojím za názorem pana ministra,“ uvedl Kubek. Podle Engela je třeba lékaře i občany nyní uklidňovat a ne plašit.

Tagy: