Mám radost, napsal Babiš k verdiktu. Žalovaný skutek není trestný, odůvodnil soud

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš u soudu

Soud zprostil Babiše obžaloby

Městský soud v Praze znovu nepravomocně osvobodil šéfa ANO Andreje Babiše i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou. Ti byli obžalováni v případu padesátimilionové dotace na stavbu Čapího hnízda. Soud stejně rozhodl již loni v lednu, rozsudek ale na podzim zrušil odvolací soud. Zdá se proti poslednímu rozsudku odvolá státní zástupce, není jasné.

„Žalovaný skutek není trestným činem,“ konstatoval předseda senátu Jan Šott. „My jsme se znovu velmi pečlivě zabývali výtkami, které vznesl Vrchní soud v Praze, ale ani v celkovém souhrnu důkazů, a to už v minulém rozhodnutí, nebyla vina prokázána mimo důvodnou pochybnost,“ řekl.

ČTĚTE TAKÉ: Nesmí ukořistit tuto zemi, reagovala Nerudová na Babiše. V kavárnách smutní, zní z ANO

Podezření policie považuje za oprávněné. Důkazy, které byly nepřímé a mohly nasvědčovat protiprávnímu jednání, netvořily ucelený řetězec, který by vyvrátil obhajobu obžalovaných. Policie podle Šotta odvedla pečlivou práci a i státní zástupce se podle něj případem zabýval velmi zodpovědně, i když se s ním trestní senát v některých otázkách neztotožnil.

„Na základě toho, co mám k dispozici, jsem žádné politické tlaky či politické záležitosti neviděl,“ řekl k opakovanému tvrzení Babiše, že jde o politické trestní stíhání. Ve spise podle svých slov neviděl ani nějakou účelovost či snahu Babišovi uškodit.

Babiš svou spokojenost nad verdiktem projevil na sociální síti X. „Mám radost,“ uvedl stručně.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhl oběma obžalovaným tříleté podmínky se zkušební dobou na pět let, Babišovi pak peněžitý trest ve výši deseti milionů korun a Nagyové 500 tisíc korun.

Šaroch v obžalobě tvrdil, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle žalobce to udělal proto, aby společnost zdánlivě splňovala podmínky k získání dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Žalobce ji viní z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, Babiše z pomoci k dotačnímu podvodu.

ČTĚTE TAKÉ: Chci být zase premiér, povedu ANO do voleb, řekl Babiš. Čelím i kritice z vlastních řad

Odvolací Vrchní soud v Praze loni v září zrušil nepravomocný rozsudek o osvobození obou aktérů. Mimo jiné uvedl, že verdikt měl vady, které odvolací senát nemohl sám napravit. Postup trestního senátu při zpracování důkazů byl podle odvolacího soudu „nepřesvědčivý, nedůsledný a neúplný“. Městský soud podle něj některé důkazy pominul, k jejich hodnocení přistupoval selektivně a nepodrobil je komplexnímu hodnocení. To podle odvolacího soudu vedlo až k „hypotetickým závěrům“. Napadený rozsudek tak obsahoval rozpory a zjištění, která podle vrchního soudu vyznívají nelogicky.

Důvodem, proč se kauza vrátila k prvoinstančnímu soudu, mělo být podle iRozhlasu svědectví Jana Bareše, který při stavbě Čapího hnízda vykonával stavební dozor. Podle soudce Jana Šotta bylo pro osvobozující rozsudek zásadní. S tím však Vrchní soud v Praze nesouhlasil.

Odvolací soud podřízenému soudu vyčetl, že Barešově výpovědi přikládal příliš velkou váhu a nehodnotil ji jako rovnocennou s ostatními důkazy. Městský soud podle vrchního soudu dostatečně nevyřešil otázku, zda obžalovaní účelově vytvořili podmínky pro získání dotace vyčleněním společnosti z Agrofertu. V usnesení ale odvolací senát městský soud nezavázal ke konkrétnímu rozhodnutí. Ve středu tak městský soud vyslechl svědka navrženého obhajobou.

Babiš v nedělní Partii na CNN Prima NEWS zopakoval, že je podle něj kauza účelová. „Je to normálně objednávka zbavit se Babiše jako politického konkurenta, protože Babiš nekrade, Babiš nepotřebuje koryta, Babiš šel do politiky a udělal hnutí, které je stabilní politickou silou,“ řekl s tím, že stále věří v nezávislost soudu.

Státní zástupce Šaroch i advokáti předsedy hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyně Jany Nagyové si ve středu ponechali lhůtu na případné odvolání. Babišův právní zástupce Eduard Bruna však novinářům řekl, že z jeho strany je odvolání nepravděpodobné. „Čekal jsem, že to rozhodnutí bude kopírovat to rozhodnutí první,“ doplnil. Uvedl, že byl verdikt také perfektně odůvodněn.

„Musím si argumenty soudu nastudovat, a pak teprve zjistím, co s tím dál,“ prohlásil Šaroch. Podle něj je případ velmi komplikovaný. Státního zástupce překvapila rychlost vynesení verdiktu. Dá se z toho podle něj usuzovat na to, že byl rozsudek pravděpodobně předem připravený.

Policie se případem zabývala od roku 2015, Babiš s Nagyovou byli stíháni od roku 2017. Babiše musela ke stíhání několikrát vydat Sněmovna, nejprve v září 2017, následně v lednu 2018 v novém složení a naposledy v březnu 2022. Pražský městský soud případ začal poprvé projednávat v září 2022.

Tagy: