Dnešnímu hokeji chybí tvořivost. Nad Kanadou zvítězíme, tipuje kladenská legenda Rys

Lubomír Rys

Máme sice lepší výstroj a hokejky, dnešnímu hokeji ale chybí tvořivost. Ve vysílání pořadu Co Čech, to trenér! to řekl bývalý hokejista a kladenská legenda Lubomír „Čužák“ Rys. Věří, že Česko v semifinále mistrovství světa proti Kanadě v sobotu zvítězí. „Tipuji 3:2,“ odhadl výsledek.

„Hokej je trošičku odlišný než býval. Je rychlejší a hráči mají lepší výstroj, brusle i hokejky,“ uvažoval Rys na CNN Prima NEWS. „Trochu z něj ale vymizela tvořivost. My Češi jsme v ní přitom vždycky vynikali. Pevně věřím, že nad Kanadou to během dnešního zápasu uplatníme,“ sdělil 77letý bývalý sportovec.

Do Finále již postoupili hokejisté Finska. Šampioni z roku 2019 a loňští poražení finalisté zdolali v úvodním semifinále v Tampere tým Spojených států amerických 4:3. Vítězný gól dal útočník Joel Armia.

Boj o první medaili od roku 2012

Čeští na stejném stadionu nastoupí proti obhájcům titulu z Kanady. Výhra by svěřencům finského kouče Kariho Jalonena zajistila první medaili z velké akce od roku 2012, porážka národní tým pošle do souboje o bronz proti USA. Utkání s Kanadou začne v 17:20.

Trenér národního týmu Kari Jalonen věří, že při maximálním výkonu může jeho tým pomýšlet na úspěch. „Už od pátečního rána sbíráme informace o Kanadě, můj kamarád ji v Helsinkách sledoval, stejně jako Německo. Máme videotrenéry, statistiky... Večer si dáme všechny tyhle střípky dohromady a v sobotu ráno vše předáme jako jeden celek hráčům,“ nastínil ještě v pátek Jalonen.

Že mužstvo táhne především první útočná formace Davida Krejčího s Romanem Červenkou a Davidem Pastrňákem na křídlech, ho nechává klidným. „Počítáme pouze výhry. Nemůžu a nebudu kritizovat jiné hráče, že góly nedávají. Samozřejmě doufám, že je dají, ale hokej je týmový sport a já sleduju jen týmové statistiky. Ty jsou pro mě hlavní. Tým vyhrává, tým prohrává, nikoliv jednotlivci,“ zdůraznil Jalonen.

Právě elitní útok má o něco více prostoru na improvizaci v nastaveném systému. „Jsou na to dost šikovní. Viděli jste ty góly v přesilovce? Kdo tohle dokáže? Mají opravdu mimořádné schopnosti. Dobře si dávají puk a velmi dobře o sobě vědí, kde jak se kdo pohybuje. Zároveň ale pořád poctivě pracují pro tým,“ ocenil trenér národního týmu.

Reprezentanti posledních šest semifinále na velkých akcích prohráli. Od světového šampionátu v Bratislavě v roce 2011 nezvládli boj o finále pětkrát na mistrovství světa a jednou na olympiádě.

Tagy:
Německo Kanada hokejista Kladno pořady CNN Prima NEWS David Pastrňák hokej mistrovství světa v hokeji Česko sport David Krejčí bývalý hokejista národní tým Co Čech, to trenér! MS v hokeji 2021 Mistrovství světa v ledním hokeji Kari Jalonen Lubomír Rys Mistrovství světa v ledním hokeji 2022