Zeman: Jednu pitomou ideologii jsme nahradili druhou. Babiš to ale s „novou totalitou“ přehání

Bývalý prezident Miloš Zeman ve vysílání CNN Prima NEWS

Václav Klaus a Miloš Zeman vzpomínali na 17. listopad

Jednu pitomou ideologii jsme nahradili druhou. Ta zelená je v podstatě také totalitní, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý prezident Miloš Zeman. Zároveň prohlásil, že to Andrej Babiš (ANO) s takzvanou „novou totalitou“ přehání. V exkluzivní debatě se svým předchůdcem na Pražském hradě Václavem Klausem také zkritizoval současné politické strany. Nejednoznačnost jejich rozlišení nazval politickým eintopfem.

„Sledujeme ztrátu rozlišení pravice a levice, tady máme dokonce ztrátu rozlišení konzervativní a liberální politiky. Je to všechno takové rozplizlé, téměř by se chtělo říci, že to připomíná politický eintopf,“ řekl Zeman.

ČTĚTE TAKÉ: Lidem se do politiky nechce, lijí se tam kýble výkalů. Je štěstí, že jsme Havla měli, řekl Vondra

„Podstata parlamentní demokracie je v soutěži politických stran, aby strany soutěžily, musí být vyhraněné,“ dodal Zeman. Bývalému předsedovi ČSSD připadá, že se Česko v některých momentech vrací do minulého režimu. Objevují se podle něj také náznaky cenzury.

„Neprofesionalita a amatérismus se v současné době vrací a já bych si myslel, že jádro naší společné diskuse by mělo kromě nostalgických vzpomínek být v plíživé cenzuře, která tady existuje, a možná se dokonce postavila na vlastní nohy,“ uvedl exprezident.

Ostře zkritizoval návrh bývalého vládního zmocněnce pro boj s dezinformacemi Michala Klímy. Jeho plán nazval „začátek cenzurního tažení“. Podle návrhu měla být částka sto milionů korun rozdělena mezi nezávislá média, která v boji s fake news pomohou, dalších padesát milionů by připadlo neziskovým organizacím, které se bojem s dezinformacemi zabývají.

„Pitomou ideologii nahradila druhá“

Podle něj jsme v Česku komunismus, tedy jednu „pitomou“ ideologii, nahradili druhou. „Zelená ideologie je v podstatě svého druhu totalitní, samozřejmě vnějškovou formou jiná než ta komunistická, ale totalitní, a to svojí netolerantností a neochotou k dialogu,“ řekl Zeman ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zkritizoval předsedu opozičního hnutí ANO Andreje Babiše, který v souvislosti s dnešní dobou hovořil o „nové totalitě“. „Souhlasím s tím, že to přehání, ale říkám, že to má racionální jádro, které jsem pojmenoval,“ míní Zeman.

S jeho kritikou „zelené ideologie“ souhlasil také jeho předchůdce v prezidentské funkci Václav Klaus. „Naše politické strany skrývají svou skutečnou ideologii. Všechny současné strany jsou již zelené. V podstatě všechny skočily na špek šílenostem paní von der Leyenové (předsedkyně Evropské komise, pozn. red.),“ řekl spoluzakladatel ODS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pavel se svou minulostí na Hradě a Babiš premiérem? To tam mohl zůstat Husák, míní Kocáb

Tagy: