Povodeň odnesla manželům dům: Přesto chtěli volit, ale nemohou. Dojatě děkovali záchranářům

Manželé Rabkovi bojovali v rozbouřené vodě o život, v poslední chvíli je zachránil vrtulník.

Příběh manželů Rábkových

V jedné z nejvíce postižených obcí, České Vsi na Jesenicku, chodili pravidelně k volbám manželé Rábkovi. Velká voda jim v neděli odnesla dům a oni sami přežili jen díky leteckým záchranářům. Volit tak letos poprvé za desítky let proti své vůli nepůjdou.

Poté, co manželům strhla dům přívalová vlna z rozvodněné říčky Bělé, našli provizorní domov u své dcery v Prostějově. Nyní přemýšlí, co dál. Překvapila je prý obrovská solidarita celého okolí po odvysílání reportáže CNN Prima NEWS o jejich těžké životní situaci.

ČTĚTE TAKÉ: Přestaňte si hrát na politika, křičela Balaštíková. ANO zneužívá povodně, zlobil se Skopeček

„Volají mi žáci, které jsem kdysi učila. Je to neskutečné. Cítím jen vděčnost a nevíme, jak jim poděkovat,“ popsala pocity Děvanka Rábková, která celý život učila.

Manželé poslední desítky let nevynechali jediné volby v České Vsi. Paní Rábková dokonce zasedala ve volební komisi. Letos ale poprvé k volbám nepůjdou, i když by chtěli.

„Ještě před tou vodou jsme byli rozhodnutí, že k volbám půjdeme, dokonce jsme měli nachystané lístky, věděli jsme, koho budeme volit. Jenže obálky a lístky, které jsem nachystal v obýváku na stole, jsou teď někde v Polsku,“ přiblížil Josef Rábek. Manželé se snažili narychlo vyřídit voličské průkazy, jenže se to nepodařilo.

Do České Vsi se po traumatickém zážitku zatím odmítají vrátit. „Teď rozhodně ne, mně by to srdce urvalo,“ přiznala paní Rábková. „Bylo mi řečeno, že není možné odevzdat hlas bez voličského průkazu. Ten nemáme, takže pravděpodobně neodvolíme. Jinak bychom šli oba,“ ujistil Josef Rábek.

Manželé teď řeší, co bude dál. Chtěli by prý zůstat někde poblíž svých dcer a vnoučat. Příští volby už prý ale rozhodně nevynechají.

Velké poděkování záchranářům

Paní Děvanka rovněž vzkázala ohromný dík posádce, která je dostala z rozbouřené vody. „Nevíme, kdo to byl, ale všem vděčíme za život. Chtěla bych jim touto cestou poděkovat. Díky nim žijeme,“ řekla ve vysílání.

„Díky nim jsme zase spolu, to je to nejdůležitější. Že tam všechno zůstalo, to se nedá nic dělat, ale jsme naštěstí spolu a žijeme,“ dodala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zavřené ordinace a ručně psané recepty. Povodně ochromily lékařskou péči. Válek radí, co dělat

Tagy: