Povodně upozadily volební programy, vyplývá z exkluzivního průzkumu. Jak krizi zvládla vláda?

Takto řádila povodeň v Hanušovicích na Šumpersku.

Výzkum STEM: Motivace k volbám

Zničující povodně měly dopad na motivaci lidí, jak se chovat u volebních uren. Zatímco před živelní katastrofou se zhruba třetina respondentů chtěla rozhodovat o svém favoritovi na základě volebního programu a podle toho, jak chce řešit problémy kraje, po povodních se situace změnila: Rozhodujícím kritériem je to jen pro 21 procent dotázaných. Vyplývá to z bleskového průzkumu společnosti STEM exkluzivně pro CNN Prima NEWS.

Po povodních se naopak změnil názor voličů na to, nakolik je důležité, kdo se stane hejtmanem. Politici v těchto pozicích totiž hráli důležitou roli při řešení krize. Zatímco před volbami byl tento faktor zásadní jen pro sedm procent voličů, nyní je toto kritérium podstatné pro každého desátého.

ČTĚTE TAKÉ: Česko výrazně chudne, volby jsou neudálost, řekl Klaus. Síkelovo portfolio je podle něj legrační

Bleskový průzkum se zabýval také tím, jak vláda pracovala během povodní. 60 procent oslovených se domnívá, že její práce byla dobrá nebo velmi dobrá. Pro vládu to jsou příjemná čísla, na druhou stranu jde o významný pokles ve srovnání s přírodní katastrofou z roku 2002, kdy práci kabinetu (vláda Vladimíra Špidly ve složení ČSSD, dnes SOCDEM, Unie svobody a KDU-ČSL, pozn. red.) chválilo až 82 procent lidí.

Klíčovou roli při povodních měly krajské samosprávy. Právě ty si za řešení nelehké situace vysloužily pochvalu od 89 procent respondentů, podle kterých pracovaly dobře nebo velmi dobře. Vedení krajů si tak výrazně polepšilo oproti povodním z roku 2002. Tehdy práci nedávno zřízených krajů chválilo „jen“ 69 procent lidí.

Až 77 procent respondentů je přesvědčených, že Česko bylo na velkou vodu připraveno lépe než v roce 2002. Svou úlohu odvedly velmi dobře nasazené složky záchranného systému, což si myslí devět lidí z deseti. Nejlepší vysvědčení obdrželi hasiči, jejichž práci hodnotí pozitivně až 97 procent dotázaných.

Na velmi dobré úrovni je podle exkluzivního průzkumu rovněž informovanost o povodních. Pro většinu lidí se staly tématem číslo jedna. „Naprostá většina lidí hodnotí, že měli dostatek informací o tom, jak se během povodní chovat,“ shrnuli autoři.

Ti současně upozornili, že sběr dat proběhl ve velmi krátkém čase a pouze online formou. „Výsledky tak více reprezentují aktivní a do veřejného dění více zapojenou část společnosti,“ uvedli. Celkově se průzkumu účastnilo 1 009 respondentů, dotazování probíhalo od 17. do 19. září.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nechtějte vědět, co místní říkají na volby, popsal situaci v Opavě primátor Navrátil. Hasičů je prý třeba jinde

Tagy: