Marian Jurečka: Vládní kampaň na TikToku je špatná, mělo se cílit na nejstarší

Hojně diskutovaná vládní kampaň na sociální síti TikTok nenese úplně ovoce. Videa influencerů Anny Šulcové a Jakuba Gulaba se sice dostaly již k řadě lidí, ale ozývají se spíše posměšky a kritika. S takto formovanou kampaní nesouhlasí předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, podle něhož je sice taková akce potřeba, ale vláda na to šla špatně. Datový vědec Petr Ludwig připouští, že úvodní video bylo špatné a stejně tak komunikace vlády, ale mladé influencery hájí.

Kampaň mladých influencerů se podle Jurečky míjí účinkem. „Vláda to vzala od konce. Bylo by to v pořádku, kdyby šlo o masivní informační kampaň na sociálních sítích, v médiích či tisku. Měla cílit na nejstarší. Toto celé vláda vynechala,“ řekl šéf lidovců v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS.

Kritický byl Jurečka rovněž k prvnímu videu, které obletělo sociální sítě. Influenceři Anna Šulcová s Jakubem Gulabem na něm ukazují prostory Strakovy akademie, například lustr či okna premiéra Andreje Babiše (ANO). „Video nic neříká. Vůbec nenaplňuje cíl, který si s panem ministrem zdravotnictví dali,“ řekl předseda KDU-ČSL.

Datový vědec a spisovatel Petr Ludwig ale oba mladé influencery hájí. „Oni tu kampaň vymysleli sami a oslovili vládu,“ říká Ludwig, který Šulcovou s Gulabem oceňuje za to, že mladému publiku rozkrývají dezinformace a dávají ve svých videích prostor i odborníkům, jako jsou hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal či imunolog Zdeněk Hel. Akce na TikToku navíc podle něj neměla mířit na starší skupinu. „Důležité je otevřít téma, že existují dezinformace. Velmi kvituji, že tam vystupují erudovaní vědci,“ vysvětlil Ludwig v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Hlavní problém? Toxický Babiš, říká Ludwig

Na druhou stranu ovšem připouští, že vláda komunikuje špatně už od začátku krize. „Že vláda komunikuje špatně a dokáže i šířit dezinformace, je jedno velké téma a byl bych tam velmi kritický,“ řekl spisovatel. Dokonce i souhlasí s Jurečkou, že mediální informativní kampaň se měla rozjet na vícero platformách, aby se dostala úplně ke všem.

Sám Ludwig tvrdí, že i on sám byl osloven ke spolupráci. „Já a Kovy (influencer Karel Kovář – pozn. red.) jsme byli osloveni Romanem Prymulou, řešili jsme to dlouho,“ řekl s tím, že hlavním problémem pro řadu lidí zůstává, že nechtějí ani v době krize spolupracovat s Babišovou vládou, protože premiér je pro ně „toxický“.

Pomoci by mohl i Dominik Feri

Oba hosté pořadu 360° Pavlíny Wolfové zmínili i jméno poslance TOP 09 Dominika Feriho, který je velmi aktivní na sociálních sítích, zejména na Instagramu, kde má ohromné množství sledujících. Prezentuje zde navíc změny v opatření a další informace týkající se boje proti pandemie. „Ocenil bych, kdyby se Dominik Feri zapojil ještě více,“ uvedl Ludwig.

Feri sice na konci loňského roku stál za informačním webem, který spustil ve spolupráci s vládou, ale další spolupráci s ním kabinet podle Jurečky odmítl. „Je škoda, že když to nabízel, vláda to odmítla, ale jde do této spolupráce za půl milionu korun,“ dodal Jurečka.

Tagy: