Hamáček: Kolegové z opozice asi spadli z Marsu. Situace je nejhorší, jaká mohla být

Rozhovor s Janem Hamáčkem

„Když jsem poslouchal kolegy z opozice, tak mám pocit, že spadli z Marsu a situaci nevidí. Je úplně nejhorší, jaká mohla být. Máme plné špitály a stoupající epidemii,“ varoval v televizi CNN Prima NEWS ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček. Také uvedl, že pokud kapacita v nemocnicích přeteče, nebude čas ani na pacienty s infarktem, po autonehodě nebo se zlomenou nohou.

„Když jsem poslouchal kolegy z opozice, tak mám pocit, že spadli z Marsu, že situaci nevidí. Je úplně nejhorší, jaká mohla být. Máme plné špitály a stoupající epidemii. Čísla se v posledních dnech otočila a pomalu nám začíná růst počet nakažených i počet hospitalizovaných. Jakýkoliv nárůst na jednotkách intenzivní péče by mohl znamenat kolaps zdravotnictví. To si dovolit nemůžeme, proto jsme takto reagovali,“ řekl Hamáček ke čtvrtečnímu zpřísnění opatření, které bude platit od soboty.

Vláda ve čtvrtek zakázala například návštěvy pacientů v nemocnicích při akutní péči a definitivně uzavřela vleky a lanovky ve skiareálech. Také omezila služební cesty, které lidé využívali na dovolenu s rodinou nebo přáteli. (Přehled změn si můžete přečíst zde.) Zároveň ale plánovala upravit protiepidemický systém PES, k čemuž nakonec nedošlo.

„Řekli jsme, že ve chvíli, kdy je klíčovým ukazatelem počet hospitalizovaných pacientů a nakažených, nemá cenu systém aktualizovat. Ministerstvo zdravotnictví pracuje na novele, která se bude prezentovat až ve chvíli, kdy klesnou počty pacientů v nemocnicích. Ty se musí dostat minimálně na polovinu, pak se můžeme bavit o úpravách PSA,“ podotkl Hamáček s tím, že PES je indikátor toho, jaká opatření se budou přijímat, ale aktuálně je klíčové zabránit přetížení nemocnic.

Pokud nová opatření nezaberou, vláda nevylučuje přísnější opatření, třeba zákaz cestování mimo určitou vzdálenost od bydliště. Podle Hamáčka ale už moc dalších možností nemá. „Doufáme, že lidé budou dodržovat aktuální opatření, která by měla stačit a není potřeba žádných dalších drakonických opatření jako třeba v Německu, kde jsme viděli zavírání zimních středisek,“ podotkl ministr vnitra.

Nebude čas na lidi s infarktem

Lidem se podle něj už ale opatření nechce dodržovat proto, že od půlky politické scény zní, že je všechno špatně. „A že to vláda dělá blbě, tak k tomu lidé nemají důvěru. Ale doufám, že všichni vnímáme, že nám tady hrozí průšvih a uděláme vše pro to, aby nenastal,“ apeloval Hamáček a dodal, že když přetečou nemocnice, tak se vážnost situace dotkne i každého s infarktem, po autonehodě i se zlomenou nohou. „A to přece nikdo nechce. Takže apeluji na zdravý lidský rozum.“

Vláda podle Hamáčka zároveň řeší, jak komunikaci s lidmi zlepšit. „Jsou nějaké standardní postupy, které tady byly na jaře, ale na podzim už je premiér nevyužil, jako mediální skupina ústředního krizového štábu. Teď si úřad vlády najal nějaké influencery, tak snad bude situace lepší,“ uvedl Hamáček.

Tím narážel na videa na sociálních sítích, kde influenceři Anna Šulcová a Jakub Gulab pomáhají vyvracet dezinformace šířené o očkování proti covidu. Influenceři ale tvrdí, že kampaň dělají zadarmo a že vláda zaplatila půl milionu korun za nákup reklamního prostoru na sociálních sítích, jako je Instagram, Twitter, Facebook, YouTube a TikTok.

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: