Marocká tragédie pokračuje. V den Rajánova pohřbu ve studni zemřel další malý chlapec

Marokem otřásá další tragédie. Po smrti pětiletého Rajána, kterého se pět dní snažili záchranáři vyprostit z 32 metrů hluboké studny, zemřelo další dítě. Sedmiletý Khalid, který podle webu Midi-Libre trpěl Downovým syndromem, spadl do 40 metrů hluboké studny a utopil se. K jeho smrti mělo navíc dojít v pondělí, kdy se nejen Maročané loučili se zesnulým Rajánem.

Celé Maroko oplakává v posledních dnech hned dva zmařené dětské životy. V den, kdy se celý svět loučil s pětiletým Rajánem, bojoval o život sedmiletý Khalid. Podle informací místních z obce Tifet si chlapec s Downovým syndromem hrál u 40 metrů hluboké studny bez dozoru.

Khalida jeho rodiče hledali od 13. hodiny, nakonec ho našli ve studni bez známek života. Podle předběžných informací se chlapec utopil, není však vyloučené, že se při pádu navíc zranil. Příčinu smrti nyní budou zkoumat lékaři, byla nařízena pitva, píše web Midi-Libre.

Během několika dní Maroko řeší dvě obdobné tragédie. V reakci na události začala tamní vláda sepisovat nebezpečné nebo bez povolení vyhloubené studny. Úřady oznámily, že potrestají lidi, kteří za jejich vytvořením stojí. „Aby se tragédie již neopakovaly, ministr vydal pokyn, aby příslušné úřady vykonaly kompletní sčítání opuštěných studní,“ sdělil Abdal Azíz Zerwálí, který je zodpovědný za resort infrastruktury.

Po pěti dnech naděje vyhasly

Lidé z celého světa minulý týden sledovali dramatickou záchranu pětiletého Rajána, který spadl do 32 metrů hluboké studny. Práce však komplikoval nestabilní terén i malý průměr celé studny. Pět dní se záchranáři pokoušeli k chlapci dostat, rozhodli se vyhloubit druhou paralelní šachtu a následně se skrze tunel k Rajánovi prokopat.

Největší pozornost se zaměřila na dobrovolníka Bwa Sahraoui, který se k chlapci snažil dostat vlastníma rukama. Několik dní neúnavně odstraňoval horninu.

Pátý den záchranných akcí se záchranáři k chlapci dostali, už na první pohled však Raján nevykazoval známky života. Bohužel, nepomohla ani následná resuscitace. Záchranáři netuší, jak dlouho byl chlapec ve studni po smrti, není ani jisté, zda využil poskytnuté jídlo a vodu, které mu do studny úzkým otvorem dopravovali.

V pondělí se tisíce lidí osobně či na dálku s chlapcem loučili. Jednalo se o jednu z nejsledovanějších záchranných akcí za poslední dobu. Bohužel není ojedinělý. To dokazuje nejen smrt sedmiletého Khalida, ale také osudy dalších dětí, které ve studnách a šachtách uvízly.

Tagy: