Sdílíme vaši bolest. Smrt pětiletého chlapce uvázlého ve studni pohnula celým světem

Po vyproštění chlapce se lidé tlačili k sanitce.

Smutný konec marockého chlapce

Několikadenní záchranu pětiletého chlapce Rajána ze dna hluboké studny v severním Maroku sledovali lidé ze všech koutů světa. Na sociálních sítích sdíleli jeho fotografie a modlili se za jeho vysvobození. Operace byla bohužel neúspěšná.

Zpráva o smrti pětiletého chlapce uvrhla Maroko do hlubokého smutku. Tragická nehoda však vyvolala soustrastné projevy i ve zbytku světě, o čemž informuje web The Guardian. Na sociálních sítích se k tragédii vyjádřili jak politici, tak i široká veřejnost.

„S velkým smutkem a zármutkem jsem se dozvěděl zprávu o jeho smrti po několika dnech utrpení a naděje, že ho najdeme živého. Jménem všech členů vlády i jménem svým vyjadřuji rodičům dítěte Rajána svou nejupřímnější soustrast a soucit,“ uvedl marocký premiér Azíz Akhannouch.

Marocko-americká spisovatelka Laila Lalamiová zase napsala: „Všichni jsme chovali naději, že se malému Rajánovi podaří přežít. Je to všechno tak tragické,“ sdělila. Král Muhammad VI. vyjádřil soustrast chlapcovým rodičům Khaledu Oramovi a Wassimě Khersheeshové.

Srdceryvný příběh sledovaly i další země. „Chci říci rodině malého Rajána a marockému lidu, že sdílíme vaši bolest,“ uvedl prezident země Emmanuel Macron. Alžírský fotbalový záložník AC Milán Ismaël Bennacer zveřejnil vzpomínku s obrázkem malého chlapce, který stoupá k nebi a v ruce svírá balonek se srdíčkem v barvách marocké vlajky. „Rajánova odvaha zůstane v našich vzpomínkách a bude nás nadále inspirovat,“ napsal fotbalista na Twitteru.

Raján spadl do studny v úterý odpoledne a uvízl v hlubce 32 metrů pod zemí. K tragédii došlo v jeho rodné vesnici Ighrane. Protože šachta měla nepravidelný průměr kolem 45 cm a její potřebné rozšiřování bylo považováno za příliš riskantní, záchranáři místo toho použili velké bagry, aby vyhloubili další díru, kterou se k chlapci dostanou z boku.

Podrobnosti o složité a nebezpečné misi se dostaly na titulní stránky mezinárodních novin. Internetm se šířil hashtag #SaveRayan na chlapcovu podporu. V závěrečné fázi, kdy měly být záchranné týmy od Rajána vzdáleny pouhé tři metry, se pracovníci rozhodli kopat ručně, aby se vyhnuly hrozbě sesuvu písčité zeminy.

V sobotu ještě před tím, než se k chlapci záchranáři dostali, spustili k němu kameru, která zaznamenala, jak leží na boku. Do šachty mu také během doby, kdy byl uvězněn, poslali jídlo, vodu a kyslík.

Naděje na jeho přežití vyhasly v sobotu večer, kdy bylo Rajánovo tělo nalezeno. Záchranáři ho před zraky fotoaparátů zabalili do žluté deky a odvezli. Vzápětí oznámil jeho smrt.

Okolnosti nehody zůstávají nejasné. Předpokládá se, že Raján do studny spadl, když si kolem ní hrál. „Rodina zjistila, že je nezvěstný, poté, co uslyšela tlumený pláč,“ uvedl pro agenturu Reuters jeden z příbuzných. „Křičel ‚vytáhněte mě‘,“ řekl příbuzný.

Vesnice s asi 500 obyvateli je poseta hlubokými studnami, z nichž mnohé slouží k zavlažování konopí, které je pro mnohé místní z vyprahlé oblasti marockého pohoří Rif hlavním zdrojem příjmů. Většina studní má ochranné kryty.

Tagy: