Mašek: Vláda může vyhlásit lokální lockdowny ve stavu nebezpečí. Možná se jim nevyhneme

Jiří Mašek z ANO

Vláda ve čtvrtek oznámila, jak se od pondělí v Česku změní protikoronavirová opatření. Ta se vztahují zejména na vstupy do služeb či gastro provozů pouze pro očkované či po prodělání nemoci. Poslanec a lékař Jiří Mašek (ANO) ve vysílání CNN Prima NEWS však podotkl, že v budoucnosti se vláda může uchýlit k některým druhům uzávěr.

Podle Maška je avizovaný bavorský model nejschůdnější. „Jde o to něco zavést. Opatření, která nám pomohou zatáhnout ruční brzdu. Je proto nutné hledat účinné a průchozí opatření a bavorský model se mi zdá nejlepší,“ podotkl.

Dodal, že ústavní právníci již dříve varovali, že pro přijetí rakouského modelu, který by de facto nastavil lockdown pro neočkované, by bylo nutné zavést nouzový stav. S ním však Česko nemá dobrou zkušenost. Podotkl, že ačkoliv budoucí premiér Petr Fiala (ODS) nemá v plánu zavádět plošná opatření, bez některých uzávěr se mu možná nepodaří situaci dostat pod kontrolu.

„Domnívám se, že to bez nich úplně nepůjde. Nouzový stav by nám přinesl možnost zavedení lockdownu, jeho zastánce ale nejsem. Pokud by se však vyhlásil stav nebezpečí, umožňovalo by to zavedení lokálních opatření i lockdownů, kterým se možná nevyhneme,“ pokračoval.

Zdůraznil, že počty nakažených skutečně rychle narůstají. Na dotaz, zda se vláda v demisi nebojí udělat ráznější kroky, odvětil, že to je přesně naopak. „Není opatrná, dělá razantnější kroky. Vidíme to i na jednáních s Anticovid týmem, který je opatrný a chce zachovat PCR testování,“ sdělil.

V reakce na budoucí vládu komentoval i výroky právníka Ondřeje Dostála (Piráti). Ten po představení bavorského modelu Babišem podotkl, že opatření budou protiprávní a diskriminační. „Docela se divím, že taková slova používá a se svou znalostí nezná právní kličky. Dost mi to vadí,“ uzavřel Mašek.

Tagy: