Dostál: Bavorský model je diskriminační. Čekám vlnu žalob, jedna z nich bude moje

Babiš oznámil, že Česko přistoupí na bavorský model

Od pondělí by v Česku měl platit takzvaný bavorský model, který ruší uznávání testů jako covidového certifikátu, uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Do služeb a na hromadné akce by se tak dostali jen ti, kdo jsou očkovaní nebo prodělali nemoc v uplynulých 180 dnech. Právník Ondřej Dostál (Piráti) však míní, že se jedná o diskriminační a nepřijatelné opatření.

„Tento krok je nepřijatelný právě pro diskriminaci těch, co podstoupili test a teď ho podstoupit nemohou. Zakazujeme každému, kdo není očkovaný, ať už je testovaný, nebo ne, vstoupit do sportovišť,“ podotkl Dostál ve vysílání CNN Prima NEWS.

Připomněl, že i u očkovaných jsou reinfekce poměrně časté. „Těm sport a kulturu povolujeme a těm, co mají i třeba PCR test, vše zakážeme. To není přijatelné,“ zdůraznil. Dodal, že z právního hlediska u tohoto opatření vidí hned dva problémy: „Dostáváme se za hranu nouzového stavu, protože se jedná o plošný zákaz a pandemický zákon na něj již nestačí. Tady by měl premiér předstoupit před Parlament po vyhlášení nouzového stavu, ale to zjevně neuděl,“ uvedl.

Druhá potíž spočívá podle něj v tom, že je de facto vyhlášeno povinné očkování. „Ale jiným než zákonným způsobem. Což je k újmě zejména těch, kteří by v případě povinného očkování byli ve výjimce. Tedy lidé s kontraindikacemi a s prokázanou imunitou, kteří mají z očkování výjimku,“ pokračoval.

Na dotaz, zda po vyhlášení opatření začnou padat žaloby, Dostál připustil, že jich bude celá vlna. „Jsem přesvědčen, že až vláda zformuluje opatření a budeme se s ním moci seznámit, na Nejvyšší správní soud dorazí vlna žalob. A moje bude jedna z nich,“ dodal s tím, že tento „protiprávní a diskriminační stav“ může do doby, než by ho soud zrušil, trvat i několik týdnů.

Tagy: