Test už do hospody stačit nebude. Další zpřísnění vláda zvažuje, dotkne se i očkovaných

Hosté v hospodě, ilustrační snímek

Tisková konference po jednání vlády

Jak premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) avizoval, tak se stalo. Vláda ve čtvrtek rozhodla, že od pondělí 22. listopadu bude zaveden takzvaný režim O-N, který kopíruje bavorský model. Do stravovacích zařízení, služeb na hromadné nebo kulturní akce se dostanou jen očkovaní nebo lidé, kteří prodělali covid maximálně před 180 dny. Zároveň se ve školách a firmách začne plošně testovat. Vláda však v pátek pravděpodobně přijde s dalším zpřísněním.

Komplikace pro ty, kteří očkování odmítají, začnou podle rozhodnutí vlády od pondělí. „Ve službách, na hromadných akcích, v gastro provozech nebo v ubytovacích zařízeních se člověk prokáže buď dokladem o očkování, nebo o prodělání nemoci do 180 dní,“ oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve čtvrtek odpoledne po jednání vlády.

Nadále však platí pro některé skupiny výjimky. „A to pro děti do 18 let, osoby s kontraindikací k očkování, rozočkované osoby, při nástupu do lázeňské péče či pro konání voleb orgánů právnické osoby a zasedání právnické osoby,“ pokračoval s tím, že v těchto případech se lze prokazovat PCR testem.

Opatření, která kopírují takzvaný bavorský model, se rozšíří i na plošné testování ve školách a ve firmách. „V pátek bychom chtěli schválit finální režim testování ve firmách. Bude se jednat o model O-T-N, kdy ten, kdo půjde do práce, se bude muset prokázat očkováním, prodělanou nemocí nebo testem,“ vysvětlil vicepremiér Karel Havlíček (ANO).

Zpřísnění pro očkované

Možností, jakými testy se budou moci zaměstnanci prokázat, je hned několik. „Ať už PCR testem, antigenním ze zdravotního zařízení, nebo samotestem. Ten však musí být certifikovaný a podstoupen pod dohledem,“ zdůraznil Havlíček s tím, že nutnost otestovat se bude stanovena na minimálně jedenkrát za týden.

Vláda v pátek pravděpodobně přijme ještě jedno zpřísnění. „Výjimkou, která bude zítra pravděpodobně schválena, je testování i očkovaných starších šedesáti let,“ podotkl Havlíček s odkazem na premiéra, který avizoval, že je tato skupina rizikovější.

V pátek a příští týden v pondělí vláda mimo jiné projedná i podporu práce z domova, kterou firmám doporučuje nabízet, pokud to je možné. Stejně tak Babiš vyzval ke zrušení velkých akcí. Diskutovat se bude i o kompenzacích pro firmy, živnostníky i zaměstnance a o výši ošetřovného a takzvané „izolačky.“ Premiér dodal, že lidé se nesmí bát, že by přišli o peníze, pokud nastoupí do izolace.

Tagy: