To vám vakcína zdegenerovala jazyk? Šéf lékařské komory Kubek čelí útokům antivaxerů

Milan Kubek v Partii

Milan Kubek o útocích odpůrců očkování

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek čelí slovním útokům a výhrůžkám z řad odpůrců očkování. Ti podle něj cílí i na jeho rodinu a děti. Naposledy ho dvojice antivaxerů „přepadla“ na poliklinice, kde působí. Počastovali ho nadávkami a označili ho mimo jiné za „zaprodance“, Kubek na jejich ataky nijak nereagoval. Nyní CNN Prima NEWS řekl, že takové chování nemá obdoby a smířit se s ním nehodlá.

Na internetu se objevilo video jistého odpůrce očkování, který si své názory přišel za Kubkem vyříkat na polikliniku, kde šéf ČLK působí. V budově se mu ho zastihnout nepodařilo, tak si na něj s dalším mužem počkal venku.

Prezidenta ČLK poté zasypou otázkami typu „proč nutí lékaře a děti k očkování“. Kubek na tyto dotazy nijak nereaguje a jde dál. „Můžete nám odpovědět, ať diváci uvidí, jak jste arogantní?“ říká jeden z antivaxerů.

Kubek nechává jejich otázky bez odpovědi a pokračuje ke svému autu. Antivaxeři ho zároveň častují urážkami a zprvu ho označují za „arogantního“ či za „diletanta“. Později přitvrzují. „Pane Kubek, to jste taková s*ačka, že nedokážete normálně odpovědět na otázku? Kolik jste dostal? Aspoň na to odpovězte,“ táže se jeden z odpůrců.

Prezident ČLK ani na tato slova nereaguje a míří na parkoviště. Dvojice antivaxerů ho ale stále pronásleduje. „Haló. Vy máte beton v uších, pane Kubek? Nebo vám ta vakcína zdegenerovala jazyk, že nemůžete ani mluvit?“ pokračuje jeden z mužů. Ten následně znovu osočí Kubka, že je „zaprodanec“.

Podáme trestní oznámení, parchante, vzkazují antivaxeři

Šéf ČLK následně nasedá do svého auta. Mezitím se na jeho podporu ozvou jiní lidé, kteří natáčející dvojici mužů vyzvali, aby Kubka nechali na pokoji. „Můžete toho nechat vy? Co je vám do toho?“ odpovídá na výtky kolemjdoucích odpůrce, který celý incident natáčí. Následně lidi, kteří se Kubka zastávají, vyzve, aby „si hleděli svého a neotravovali“. „Není to vaše věc,“ pokračuje antivaxer.

Kubek posléze na odpůrce, kteří stojí před jeho autem, zatroubí, těsně je mine a odjede. To jeho kritici okamžitě označují za „útok veřejným prostředkem“ a „snahu o napadení“. „Máme to všechno zdokumentovaný, takže jdeme podat trestní oznámení a půjdeš, parchante jeden,“ pokračují směrem k prezidentovi ČLK antivaxeři, kteří ho kromě toho označují za „hajzla“ či „zm*da“.

Kubek: Výhrůžky dětem jsou hluboko pod čáru

Sám Kubek pro CNN Prima NEWS uvedl, že za dobu, co se pohybuje ve veřejném prostoru, už zažil ledacos, ale toto podle něj nemá obdoby. „Nikdy jsem nechápal to, jak se z Němců, takového civilizovaného a kulturního národa, mohly stát zrůdy, které pod vlivem primitivní ideologie páchaly zvěrstva. Poté, co zažíváme v poslední době, to už začínám chápat,“ poznamenal šéf ČLK.

Kromě toho zmínil, že útokům čelí nejen on, ale i jeho nejbližší příbuzní. „Myslím, že nejsem žádný bolestín, jsem na ledacos zvyklý, ale výhrůžky mé rodině a mým dětem jsou hluboko pod čáru a s tím se samozřejmě smířit nehodlám,“ dodal Kubek.

Útokům čelí i Svrčinová, Prymula či Smejkal

Útokům z řad odpůrců očkování čelí i hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Přímo před jejím obydlím se před časem sešly desítky lidí. Pokřikovali na ni a vyzývali ji, ať vyjde ven. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se měli dokonce dobývat dovnitř. Případem se zabývá policie.

Epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula kvůli výhrůžkám dokonce před časem dostal ochranku. „Ten důvod byl jasný, byla tady řada výhrůžek. Kuriózní je, že nepřítelem ČR byl Prymula, ne koronavirus,“ komentoval epidemiolog situaci před rokem.

Nepříjemnou zkušenost má i další epidemiolog a šéf Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal. „Občas na vás někdo na ulici zavolá: ‚Smejkale, ty čů*áku!‘ Že bych ale byl napadený, to ne,“ prozradil své zkušenosti odborník.

Ještě vyhrocenější je situace na Slovensku. Tamní infektolog a jeden z představitelů boje proti pandemii koronaviru Vladimír Krčméry před časem v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že mu antivaxeři dokonce hrozí smrtí. A nejen jemu. „Všem těm radikálním odpůrcům jsem odpustil, a to i přesto, že útočí na vaše rodiny. Vypisují petice za odseknutí hlav vašim vnukům nebo za vaše zastřelení,“ řekl v rozhovoru Krčméry.

Flegr: Největší hrozba jsou organizátoři jako Otevřeme Česko

Osobní útoky na svou adresu zažili také imunolog Václav Hořejší a evoluční biolog Jaroslav Flegr. Hořejší ve vysílání CNN Prima NEWS zmínil, že antivaxeři už byli i před jeho bytem. „Je to hrozné a stát by s tím měl zatočit,“ okomentoval vyhrocené chování odpůrců očkování a opatření Hořejší.

O poznání horší situaci zažil Jaroslav Flegr. Toho před časem jeden z kritiků dokonce fyzicky napadl a pokusil se ho prohodit plotem. „Tihle lidé, kterým jde většinou jen o pobavení se či získaní lajků na síti, mi nevadí,“ řekl CNN Prima NEWS Flegr s dovětkem, že daleko větší hrozbu vidí v organizátorech akcí antivaxerů. Konkrétně jmenuje hnutí Otevřeme Česko  Chcípl PES. „Poté, co začali volat po nových volbách, je jasné, že hlavním cílem nejsme my. My jsme jen prostředek,“ dodal evoluční biolog.

Tagy: