Stropnický ubytoval na zámku uprchlíky, Maria bude brzy rodit. Vysvětlil nastydlé děti

Stropnický spolu s Krejčíkem ubytovali na zámku 11 uprchlíků z Ukrajiny.

I známé osobnosti podávají pomocnou ruku Ukrajincům, kteří prchají z válkou zmítané země. Mezi nimi je politik a herec Matěj Stropnický, který na svém zámečku v Osečanech spolu s partnerem Danielem Krejčíkem přijal několik ukrajinských rodin.

„Teď jsou tady tři rodiny. Dohromady je tady asi 11 osob. Plus jednu místnost ještě doděláváme, máme limit 15,“ popsal Stropnický s tím, že by měla být hotová příští týden.

Než uprchlíci přijeli, vyžadoval zámek několik úprav. „Musel se nainstalovat třeba 200litrový bojler na horkou vodu, který jede nonstop, aby se mohli všichni umýt. Je tu jedna koupelna pro všechny rodiny dohromady. Musel se opravit odpad, aby měl větší kapacitu. Náklady budou velké, proto jsme také zřídili transparentní účet,“ vysvětlil Stropnický.

Nejdůležitější je pro Ukrajince prý internet a teplo. Problém zatím nastal pouze s jednou rodinou, které během pobytu nastydly děti. „Nenastydly vevnitř, nastydly venku. Byly celý den na hřišti, to se prostě stane. Byla to zrovna lépe situovaná rodina, která si, myslím, hledala i něco pohodlnějšího. Řekli mi, že dostali i jinou nabídku, a teď už jsou v Holandsku,“ upřesnil politik.

Maria bude brzy rodit

Své první dítě přivede během několika dní na svět paní Maria, která přijela ze Lvova s tchyní a švagrovou. Doma nechala bratra, sestru a manžela vojáka. „Bez manžela je to moc těžké, moc ho miluju. Ale držím se,“ popsala Maria.

„Přijeli jsme bez oblečení, co jsme na sebe hodili, v tom jsme přijeli. Všechno nám dali – jídlo, postel, teplo – a moc děkuji všem lidem, co nám pomohli cestou z Charkova až sem,“ líčila Olga, jedna z ubytovaných Ukrajinek. „Moc hezky nás přijali, všechno je v pořádku, všechno vypadá hezky, je tady teplo,“ doplnila Maria.

Zatímco ona se bude starat o své miminko, Olga by co nejdříve ráda začala pracovat. A obě si nejvíc přejí jediné – aby se mohly vrátit domů ke svým rodinám.

Tagy: